Adam & Albin öppnar bar – ska göra japanska tolkningar av klassiska drinkar

Bartenderstjärnan Josephine Sondlo utlovar stora glas och sena nätter.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2022-03-10 09:00  |  Lästid: 3 minuter

Birger Jarlspassagen har vecklat ut hovarna igen. Gallerian är Stockholms äldsta (och minsta) galleria och invigdes 1897 av kung Oscar II. En lite bortglömd, men anrik, plats.

Här köpte August Strindberg snäckor och koraller när han var på gott humör. När han var på sämre humör kallade han passagen för ”stadens slaskrör som allt rinner igenom”. Hit kunde man söka sig till för torftigt porrkikande i de så kallade mutoskopen när gallerian kallades ”syndens passage”. På 70-talet ringlade sig köerna långa när salta tolvåringar köpte utsvängda jeans på Gul & Blå. De senaste decennierna har gallerian befunnit sig i nöjesvärldens skuggdal. Till för ett par år sedan då Adam & Albin öppnade hyllade japanska restaurangen Misshumasshu.

Adam Dahlberg och Albin Wessman har förutom finkrogen Adam/Albin, grannkonceptet Tvätteriet och extremt populära sommarkrogen Ön på Långholmen i Stockholm gjort succé med Misshumasshu, en mishmash av Tokyo och Stockholm som nu växer sig ännu större. I vår tar man över en större del av den legendariska passagen för att öppna Nori Bar.

– Axel Sundeman, som också är nöjeschef för Misshumasshu, kommer att ansvara för DJs, livemusik och andra happenings. Nori Bar kommer bli ett fint tillskott till Stureplans alla krogar och det här blir baren som du aldrig vill gå hem ifrån, säger Albin Wessman.

Konceptet bygger på lunch med fisk- och skaldjurstema, men framför allt som en stökig bar nattetid med japanska tolkningar av klassiska cocktails. Den prisbelönta bartendern Josephine Sondlo har anlitats för att ta fram drinkmenyn.

 – Vi kommer att göra en bar lik de cocktailbarer jag en gång förälskade mig i New York. Där allt var så jävla gott och precist och det liksom inte spelade roll vilken obskyr drink du beställde, ”jaha, den där enhörningsdrinken från tidigt 1800-tal, självklart, hur vill du ha den?, säger Josephine Sondlo i ett pressmeddelande.

På drinkmenyn kommer man kunna hitta exempelvis en White Russian gjord som en kakigori (isglass, ungefär) och Bloody Mary med miso och noriblad.

– Sen dess har jag drömt om att skapa just den miljön hemma i Stockholm. Där drinkarna alltid är on point, oavsett vad du beställer. Nåt superspaceat från menyn, en bärs, ett järn eller en mojito. Allt får samma hantverksmässiga attention to detail och serveras med glimten i ögat snarare än pretention och andakt. Och sen vill man ju givetvis injicera fest i det där. Många gånger får man antingen eller, men jag vill ha båda. Stora glas och sena nätter, säger Josephine.

Nori Bar öppnar den 11 mars.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-03-10 09:32