Allt du behöver veta om Aviciis helt nya, postuma låt “SOS”

Aviciis nya singel släpps ikväll på Spotify och följs av ett färskt album i sommar.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2019-04-10 08:13  |  Lästid: 2 minuter

Vi har snart ett år bakom oss sedan ett av Sveriges största musikunder tillika en av världens mest hyllade dj-stjärnor Tim “Avicii” Bergling lämnade oss. En bortgång som inte bara skakade om musikindustrin utan även lämnade hela Sverige i chock och djup sorg för den alldeles för tidigt slocknade stjärnan. 

Allt du behöver veta om Aviciis helt nya, postuma låt
Foto: Getty Images

Men idag författas nya spännande blad i Avicii-historien när den helt nya singeln “SOS” släpps. Den sorgligt nog, postuma låten, som påbörjades av Bergling precis innan hans bortgång förra året kommer att finnas tillgänglig ikväll klockan 21.00 på Spotify. Ett beslut som togs av Tims föräldrar Klas Bergling och Anki Lidén.

Den amerikanske soulartisten Aloe Blacc, vars sångröst vi känner igen från dunderhiten “Wake me up”, sjunger i “SOS”, och i låten tas tunga ämnen upp som psykisk ohälsa och att handskas med mörka känslor. Bland annat så lyder en av textraderna: “Help me put my mind to rest”.

Nytt album i juni

Intäkterna från låten ska enligt skivbolaget gå till välgörande ändamål och singeln följs även av ett album som släpps i sommar.

Det helt nya Avicii-albumet “Tim” släpps den 6 juni på Sveriges nationaldag. Albumet består av 16 nya låtar, som Tim Bergling och hans samarbetspartners nästan hade färdigställt när Avicii gick bort i april 2018. 

Producenterna och låtskrivarna som Avicii arbetade med säger att 75 till 80 procent av materialet låg helt klart. För att färdigställa den resterande biten har man förlitat sig på olika detaljerade anteckningar som Avicii lämnat efter sig på sin dator och telefon.

– Vi försöker inte skapa de största hitsen någonsin, vi vill bara hamna så nära som möjligt vad Tim hade velat, säger Per Sundin, vd för Universal Music Sweden till Expressen.

Tim Bergling var känd över hela världen som artist, DJ och musikproducent. Tidningen DJ Mag har under flera år rankat honom som en av världens främsta DJ:s. Låten “Wake me up” blev 2014 historisk då den blev den mest spelade låten i Spotifys historia, och den första låten att spelas mer än 200 miljoner gånger. 

Under karriären samarbetade han med en mängd stora artister, och har producerat låtar tillsammans med namn som Madonna, Coldplay, Wyclef Jean och Robbie Williams.

Tim “Avicii” Bergling dog den 20 april 2018 – han blev 28 år gammal. 

Dela på Facebook
Tweeta