Svenska Spalwart på frammarsch

Svenska skomärket Spalwart grundades år 2010 efter att man återupptagit skoproduktionen i en nedlagd fabrik i Slovakien. Sedan dess har man tagit fram några fantastiska skor med en karaktäristiskt design som bara uppnås genom en minst sagt autentisk tillverkningsprocess. Möt märkets grundare Christoffer Brattin.

Hugo Lindberg  |  Publicerad 2013-09-07 09:00  |  Lästid: 2 minuter
Svenska Spalwart på frammarsch
Christoffer Brattin är den ena av märkets två grundare.

Christoffer Brattin är egentligen utbildad kläddesigner och startade sin bana med att designa funktionskläder. Efter några år blev han headhuntad att vara designchef för Tommy Hilfiger Footwear och bytte då inriktning från kläder till skor. Under den här tiden växte en längtan fram efter att starta ett eget skovarumärke. Efter  år lämnade han Tommy Hilfiger för att starta Rokin Footwear, ett varumärke som fortfarande finns kvar men där Christoffer inte är aktiv längre.

Svenska Spalwart på frammarsch
Deras retro löparsko ”Marathon Trail”.

Hur gick det till när ni startade Spalwart?

Det var när vi under en produktionsresa till Östeuropa kom över maskiner och former för skotillverkning, som inte sett dagens ljus sedan 50-talet. Vi såg det som en skyldighet att damma av dessa maskiner och dela med oss av denna skatt, och följaktligen grundades Spalwart.

Svenska Spalwart på frammarsch
Arkivbild från den fabrik i Slovakien där skorna idag tillverkas.

Kan du berätta lite om er filosofi?

Det är viktigt för oss att produkten står stark för sig själv utan statusmarkerande logotyper. Vi har alltid produkten i fokus och prioriterar den före varumärket, konceptet och kommunikationen. Det är inget vi har aktivt valt utan det blir alltid så när vi jobbar. Resultatet blir väldigt avskalade och retro skor. Vår filosofi grundar sig i en tilltro till bäraren av Spalwart. Vi vet att levererar vi bra skor hittar bra bärare tlll skorna.

 

Svenska Spalwart på frammarsch
Modellen Special finns i både ett lågt och ett högskaftat utförande.

Vad händer härnäst?

Våran ambition är att stegvis utveckla Spalwarts sortiment med relevanta produkter, där vi inte stressar fram något. Parallellt pågår en ständig produktutveckling där vi ger möjlighet till nya produkter att växa in i sortimentet. Spalwarts höstsortiment består av Special och Marathon-Trail men dessutom presenterar vi Alfa – skinnskor som är helt kompromisslösa i val av material och konstruktion.

Spalwart säljs bland annat på Nitty Gritty. Samtliga produkter finns att tillgå i märkets onlineshop.

Dela på Facebook
Tweeta