Årets lyxsnus är här – med smak av örter, citrus och bär

2018 års version av lyxsnuset General Kardus är nu lanserat. Det är framtaget tillsammans med stjärnkocken Karl Ljung, och har smak av rosmarin, timjan, citrus och mörka bär.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-02-23 08:18  |  Lästid: < 1 minut

Det exklusiva snuset heter Kardus Spring, och presenterades för allmänheten på Karl Ljungs nyöppnade restaurang L’Avventura i Stockholm.

Och nog ser det ut som att de har lagt stor möda på att snuset ska bli gott. Tobaksblandningen, skriver Swedish Match, består av tobak från odlingar i Filippinerna, Spanien och Indien som alla har tagits fram på olika sätt och har olika egenskaper. ”Tobaken från Filippinerna är värmetorkad ljus Virginiatobak som har förädlats genom ett antal processteg till en så kallad semi-cavendish, en nästan svart tobak som genererar mycket smak och arom. Den spanska tobaken är av typen dark air cured och har lufttorkats. Den har en kraftig karaktär med inslag av kakao och torkad frukt som ger syrlighet. Den indiska tobaken är soltorkad, vilket ger en ljusare tobak med kryddig smak och nyanserad beska”, skriver Swedish Match.

Snuset är så exklusivt att de till och med har bemödat sig med att skära tobaken i strimlor vars bredd är exakt till en hundradels millimeter. 0,72 millimeter breda ska de vara, och är gjorda enbart av den finaste delen av tobaksbladet, laminan.

Snuset säljs i handblåsta glaskärl från Orrefors glasbruk i Småland. 1 000 numrerade förpackningar kommer att säljas i Swedish Match fyra egna snusbutiker i Stockholm, Göteborg, Strömstad och Åre och på företagets hemsida. Priset? 999 kronor. Per dosa.

Snus har kopplingar till en rad sjukdomar. Det kan bland annat orsaka cancer i munhålan, bukspottkörteln och strupen, och ökar risken att dö av en hjärtinfarkt. Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Dela på Facebook
Tweeta