Att tänka på när du köper jeans

Några goda råd från Kings modeskribent.

Philip Conradsson  |  Publicerad 2018-02-06 09:23  |  Lästid: 2 minuter

Jeans är ett plagg som varje man bör ha i sin garderob, ett plagg som kan bäras både formellt och informellt beroende på hur de matchas. Historiskt sett är jeans en arbetarbyxa som bars i fabriker på grund av sin otroliga hållbarhet under tuffa omständigheter. Tidigare bars byxor med bomullskvalitet i klassisk chinoskaraktär i fabrikerna som förbrukades på löpande band eftersom de helt enkelt inte tålde den tuffa miljön. Idag är jeans ett av de plagg som bärs med störst flitighet världen över. Ett självklart val för både jobb, vardag och fest som kan ge ett varierat utryck beroende på byxans slitningar och siluett. Nedan följer ett gäng goda råd för hur och vad du bör tänka på för ett lyckat jeansköp.

 

Passform

När det kommer till passform råder det väldigt delade meningar om hur jeansbyxan faktiskt ska sitta. Under de senaste åren har det smala modet revolutionerat jeansbärandet då stretch blivit alltmer vanligt. Idag ser vi återigen en rakare siluett där jeansbyxan gärna får vara smal men inte tight. En rakare byxa ger ett mognare intryck medan en smalare byxa varit det mest moderiktiga under ett flertal år.

Storlek

Att välja rätt storlek är ofta det mest kritiska momentet när det kommer till jeans. Ett vanligt misstag är att köpa byxorna i den storlek som känns bäst i butiken utan att ha i åtanke att jeans töjer sig vid användning. Köp jeansen minst i en storlek mindre än vad du tänkt och vanligtvis har för bästa tänkbara komfort när byxan väl töjt sig.

Tvätt

Vad gäller tvätt finns det mängder av olika utföranden på marknaden. Är du osäker på vilken tvätt du vill ha är en byxa i rådenim ett klokt val som är helt otvättad och får en personlig slitning när du använder dem. Jeansbyxan i rådenim är det mest formella valet och funkar ypperligt att bära till skjorta och kavaj men kan likväl bäras till t-shirt och sneakers. Ett par tvättade jeans blir i sin tur mindre formella och får ofta en mer unik karaktär än ett par i rådenim. För våren och sommaren bör minst ett par ljusa jeans finnas i garderoben.

Att tänka på när du köper jeans
Jeans i rådenim från svenska A Day’s March.
Dela på Facebook
Tweeta