Avicii är död – blev 28 år gammal

Artisten och musikproducenten Tim Bergling, mer känd som Avicii, har påträffats död under fredagen.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-04-20 17:39  |  Lästid: 2 minuter

– Det är med stor sorg vi måste meddela att Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, är död. Han befann sig i Muskat, Oman, och påträffades död under fredag eftermiddag lokal tid, säger hans presskontakt Ebba Lindqvist i ett uttalande, enligt Dagens Nyheter.

– Familjen är förkrossad och vi ber er att visa hänsyn och lämna dem ifred i denna svåra tid. Inga fler uttalanden kommer att göras, fortsätter hon.

Tim Bergling var känd över hela världen som artist, DJ och musikproducent. Tidningen DJ Mag har under flera år rankat honom som en av världens främsta DJ:s. Låten ”Wake me up” blev 2014 historisk då den blev den mest spelade låten i Spotifys historia, och den första låten att spelas mer än 200 miljoner gånger. 

Under karriären samarbetade han med en mängd stora artister, och har producerat låtar tillsammans med namn som Madonna, Coldplay, Wyclef Jean och Robbie Williams.

Många stora namn i musikindustrin hyllar Avicii på sociala medier efter bortgången, som är omskriven av medier över hela världen.

Tim Bergling växte upp på Östermalm i Stockholm. Han var son till skådespelerskan Anki Lidén och Klas Bergling och var halvbror med Tommy Körbergs son, Anton Körberg.

Han började göra musik år 2006 och inledde ett samarbete med managern Arash Pournouri två år senare – ett samarbete som varade i tio år.

Han slog igenom stort med låten ”Levels” år 2011. Singeln blev en internationell hit, utsågs till årets låt på Grammisgalan och nominerades till en amerikansk Grammy.

De följande åren ägnades åt intensivt turnerande och flera albumsläpp. Debutalbumet ”True” kom 2013.

Men det hårda turnélivet präglades också av hälsoproblem. År 2014 genomgick Tim Bergling en gallblås- och blindtarmsoperation, och han ställe in turnéer och spelningar i omgångar fram till år 2016, då han meddelade att han helt avslutar turnerandet för att i stället helt ägna sig åt att vara musikproducent – något som han var aktiv med in i det sista.

Dela på Facebook
Tweeta