Bartendern David Kringlund bjuder på klockrena cocktailtips – med och utan alkohol

Torrlagd på drinkinspiration? Bartendern David Kringlund ger dig fem läskande drinkar att servera i sensommarvärmen.

Joel Ågren | Foto: David Kringlund och Kim Sjöberg  |  Publicerad 2022-08-22 18:41  |  Lästid: 5 minuter

Din nya bok Hemmabaren är i mångt och mycket en guide till hur man blandar bättre drinkar hemma. Om man skulle koka ner innehållet i boken till tre vägledande tips för hur man blir en bättre hemmabartender, hur skulle dessa lyda?

– 1. Mät dina ingredienser. 2. Lär dig klassikerna innan du börjar experimentera. 3. Blanda ofta. Det är enkelt att blanda drinkar men det tar tid att bemästra hantverket. Dessutom är det roligt och gott. Och glöm inte bort att du kan använda verktygen du redan har hemma i köket.

Vilka är de vanligaste misstag som hemmabartendern gör och hur undviker man dem?

– Jag tror att många gör det lite för svårt för sig själva genom att erbjuda för många olika drinkar till sina gäster. Det brukar tyvärr resultera i att det tar lång tid med servicen, blir stökigt i köket och ”hemmabartendern” tappar tid med sina gäster. Fokusera i stället på några få, väl valda drinkar och gör dem riktigt bra.

Du ägnar ett helt kapitel i boken åt is. Vad är hemligheten bakom den perfekta isen?

– Den perfekta isen är hel klar och kommer i stora block. Den åstadkommer du hemma genom att frysa in vatten i vanliga kylväskor utan lock. Då fryser vattnet uppifrån och ner eftersom väskans botten och väggar är isolerade. Resultatet blir ett isblock där den grumliga delen hamnar i botten och ett klart skikt ligger på toppen. Såga sedan ut den klara delen med en brödkniv och forma de isbitarna efter dina glas. 

Vilka drinktrender snackas det mest om i cocktailvärlden 2022?

– Hållbarhet, lokala råvaror och alternativ till citron och lime för syrlighet i -drinkar. Det är roligt att följa cocktailtrenderna just nu, för kreativiteten och utbytet av kunskap har förmodligen aldrig varit större. I hemmabarerna, däremot, börjar isen få fäste. Var och varannan person börjar experimentera med klaris, och wokpåsar och fryst rostbröd byts ut mot glas och isformar.

Vilket är ditt säkraste kort när det kommer till lyckade sommarcocktails på hemmaplan?

– ​Att alltid ha ingredienserna till en Tom Collins redo – alltså gin, citron, socker och bubbelvatten. Till dessa tillsätter jag färsk frukt, örter, bär eller annat gott jag kommer över, inte sällan egenplockade vildhallon.

Om man föredrar att dricka sina drinkar på lokal, vart ska man då bege sig i sommar?

– Det är ju alltid trevligt att dricka gott på en uteservering under sommaren, men det är tyvärr inte alltid förenat med högkvalitativa cocktails. Vill du dricka bra drinkar så vill jag slå ett slag för att ​besöka din lokala cocktailbar och beställa från menyn. I dag finns det riktigt bra cocktailbarer över hela landet vilket är roligt. Själv bor jag i Stockholm och kommer att dricka drinkar på Gemma, Röda Huset och Coquetel Social, för att nämna några.

1. Gimlet med rabarber

Gimlet med rabarber. Foto: David Kringlund

Du behöver:  5 cl rabarbergin (Skär ned en 20 centimeter lång rabarber i bitar och låt den dra en dag eller två i två deciliter gin. Om rabarbern är kraftigt syrlig – justera mängden socker i drinken till önskad balans.), 2 cl limejuice, 2 cl sockerlag.

Gör så här: Använd ett sour-glas utan is. Skaka ingredienserna kalla med is och sila upp i glaset. Garnera eventuellt med en limeklyfta.

2. Paloma

Paloma. Foto: David Kringlund

Du behöver: 5 cl tequila blanco, 3 cl limejuice, 2 cl sockerlag på rosa grape (kallrör 60 procent strösocker och 40 procent juice från rosa grapefrukt tills sockret är helt upplöst – buteljera och förvara i kylen), 5 cl bubbelvatten.

Gör så här: Använd ett collinsglas med is.  Skaka allt utom bubbelvattnet och sila upp i glaset. Tillsätt bubbelvatten och garnera eventuellt med en skiva rosa grapefrukt.

Tips:

1. Testa att salta kanten på glaset och servera utan sugrör.

2. Ersätt lime, socker och bubbelvatten med en Pink Grape Soda, då bygger du enkelt drinken i glaset och den blir i vissa fall ännu godare. 3. Använd en tequila blanco av 100 % agave för en riktigt fruktig och ärlig agavesmak i drinken. 4. Använd kolat salt. Det är svart till färgen och ger en snygg färgkontrast till den rosa drinken.

3. Gin & Tonic på tre sätt

Gin & Tonic på tre sätt. Foto: David Kringlund

Du behöver: 5 cl gin, 10–15 cl tonic

Gör så här: Använd ett highballglas med is. Blanda ingredienserna i glaset. Garnera eventuellt med en citronklyfta.

Tre serveringsförslag:

1. Skiva upp några skivor gurka och droppa i drinken. Ju mer gurka, desto mer smak. Tre skivor är lagom.

2. Skär en stor skiva rosa grapefrukt och låt den gå med i drinken. Pressa grapefrukten för juicigare resultat. 

3. Addera en kvist timjan i glaset. Gör sig särskilt bra tillsammans med en skiva äpple. 

4. Alkoholfri Daiquiri

Alkoholfri Daiquiri. Foto: David Kringlund

Du behöver: 5 cl äppelmust, 3 cl limejuice, 2 cl sockerlag.

Gör så här: Använd ett sourglas utan is. Skaka ingredienserna kalla med is och sila upp i glaset. Garnera eventuellt med en limeklyfta.

5. Tom Collins med hallon

Tom Collins med hallon. Foto: David Kringlund

Du behöver:  5 cl gin, 3 cl citronjuice, 2 cl sockerlag, 2 hallon, 5 cl bubbelvatten

Gör så här:  Använd ett collinsglas med is. Skaka gin, citron, socker och hallon kallt med is och sila upp i glaset. Toppa med bubbelvatten. Garnera gärna med några hallon på spett.

David Kringlund har tio års erfarenhet som bartender, med några av Sveriges bästa barer på cv:t. Recepten är hämtade ur debutboken Hemmabaren (Spritz Lit). I butik nu. 
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-08-22 18:41