10 true crime-dokumentärer du måste se

Finns det något härligare än att försvinna in i en riktigt spännande historia? Ännu bättre blir upplevelsen av att allt faktiskt också har hänt i verkligheten. Här har King listat 10 true crime-dokumentärer du inte får missa.

Victoria Petersson  |  Publicerad 2017-05-10 12:42  |  Lästid: 3 minuter

1. The Jinx

Vem är egentligen Robert Durst? Fastighetsmiljonären är minst sagt en udda figur, och hans liv är bisarrt. I den här hyllade HBO-dokumentären djupdyker man i hans liv; och börjar med hans första fru Kathies försvinnande. Genast misstänker Kathies familj att det är Robert som har mördat henne. Ju mer tid man spenderar med Robert, ju mer konstiga grejer dyker upp. Ett absolut måste att se – sex fantastiskt spännande avsnitt finns på HBO Nordic. 

2. The Staircase

Staircase är en prisbelönt dokumentärserie om författaren Michael Petersons liv. 2001 hittas Michaels fru död nedanför trappan i parets hus. En olycka – eller? Franska regissören Jean-Xavier de Lestrade börjar nysta i fallet, och en allt mer läskig och svårtolkad bild av Michael Peterson framträder. Sevärd!

Finns att se på SVT Play. 


3. Paradie Lost-filmerna (1996, 2000, 2011) 

1993 försvinner tre unga pojkar i West Memphis, Arkansas. Strax därpå hittar man liken av de tre mördade pojkarna i ett vattendrag. Pojkarna hittades bakbundna och hade utsatts för våld innan döden.  Tre ungdomar, Damien Echols, Jason Baldwin och Jesse Misskelley Jr. döms, på mycket tveksamma grunder, för morden och döms också till döden.

De tre filmerna "The Child Murders at Robin Hood Hills", "Revelations" och "Purgatory" följer rättsprocessen kring ungdomarna. Bristande bevis har gjort att detta fallet har varit föremål för flera teorier och spekulationer om det verkligen var rätt personer som greps för morden. 

Filmerna finns att se på HBO Nordic. 

4. The Imposter 

13-åriga Nicholas Barclay, som är blond och blåögd, försvinner från sitt hem i Texas 1994. Efter tre år så dyker en, nu 16-åring, upp i Spanien. Pojken går till polisen och säger att han blivit kidnappad och förts till Spanien för att tvingas arbeta som sexslav, och påstår att han är Nicholas Barclay. Men trots att han numera har bruna ögon, brunt hår och en fransk brytning så tror polisen och flera i Barclays familj honom. Bart Laytons dokumentär från 2012 har kallats brutalt stark. 


Finns att se på Netflix. 

5. The thin blue line

Den här dokumentären från 1988 av Errol Morris handlar om en man som heter Randall Dale Adams och som dömdes till döden för ett mord han inte begått. Filmen handlar om det, ibland korrupta, amerikanska rättssystemet. Den här dokumentären anses av många vara en av de absolut bästa som gjorts. 

Finns att köpa. 

6. O.J: Made in America

Säg namnet O.J Simpson och alla (med undantag av de som låg i koma på 90-talet) vet hur den historien slutar. Men den här dokumentären berättar historien om O.J från början; från hans barndom till när han 2007 döms till fängelse för rån. Mordet på Nicole Brown Simpson och Ronald Goldman har kallats för århundradets kriminalfall, och handlar till stor del om den numera ökända rättegången. Men även rasism, massmedia, våld och det amerikanska rättssystemet ryms i denna hyllade dokumentär. 


Finns att se på SVT Play. 

7. Making a murderer

Vi får följa Steven Avery, som precis släppts ut ur fängelset efter att ha suttit inlåst i 18 år för ett brott han inte begått. Men bara en kort tid efter han blivit frisläppt försvinner en ung kvinna, som senast sågs hemma hos Steven Avery. Dokumentären har blivit mycket omskriven och hyllad. Säsong två planeras att komma detta år, så det är alltså hög tid att börja plöja första säsongen. 

Finns att se på Netflix. 

8. Dear Zachary: A letter to a son about his father

Den här dokumentären är inget för de lättgråtna. Filmen tar avstamp i den tragiska händelsen när en man mördas av sin före detta flickvän. En vän till mannen gör en film om mannen, men får sedan reda på att den före detta flickvännen är gravid. Då väljer vännen att istället göra filmen till sonen, Zachary, för att han ska kunna få reda på vem hans pappa var. Men den här dokumentären tar sjukt oväntade vändningar.


Finns att se på Youtube. 

9. Amanda Knox 

20-åriga Amanda från USA flyttade till Italien för att plugga. Då sker ett brutalt mord på hennes rumskompis. Hon misstänks för mordet, och hennes fall har delat en hel värld. Är hon mördaren, eller en oskyldig ung kvinna?

Finns att se på Netflix. 

10. Central Park Five

En kvinna blir våldtagen i Central Park, New York. Fem ungdomar med afro-och latinamerikanskt ursprung blev dömda för brottet. De hann sitta flera år i fängelse, innan fallet plötsligt ändrade riktning. 


Finns att köpa. 


Dela på Facebook
Tweeta