Den stora guiden till att matcha färg

Färger och nyanser matchas ofta lite hur som helst när den manliga garderoben ska sättas ihop. Synd, tycker vi, och samlar här ihop till en matig guide för att minimera felstegen. Rätt och fel, fult och snyggt, färgstarkt och smaklöst – här hjälper vi dig att hitta rätt.

Redaktionen  |  Publicerad 2011-06-27 08:45  |  Lästid: 2 minuter

Bild 428765
 
En av de absolut största missuppfattningarna är att man måsta matcha samma färg och nyans på flera ställen i en och samma outfit. Människor envisas ständigt med att matcha sin baldejt i form av bröstnäsduk eller fluga i samma nyans. Nej, det är inte charmigt och om det behövs ett matchande tygstycke för att folk skall se att ni är tillsammans är nog problemen större än så. Det går helt enkelt inte att förstå varför man ska förstöra en smoking med en fluga eller näsduk i lavendel, chockrosa eller annan skrikig nyans.

 

Bild 428766
Det finns helt enkelt en stor risk att det hela går från genomtänkt till övertänkt och konstlat. När det är helt omöjligt att missa att bäraren valt att matcha slipsen och bröstnäsduken i exakt samma färg och nyans blir effekten sällan speciellt intressant utan snarare övertydlig och fantasilös.

Bild 428767
Lapo Elkanns minst sagt extrema matchning av skjorta och glencheckruta är långt ifrån fantasilöst men kanske inte att rekommendera för den osäkre.

Det finns däremot detaljer som kan vara snygga att matcha då de är så mycket mer subtila än de nämnda ovan. Att matcha sina bruna herrskor med ett brunt bälte eller armband på klockan är inte lite uppseendeväckande och behöver absolut inte matchas exakt utan snarare i en harmoniserande ton då läder och skinn är levande material med många skiftningar. 

Bild 428768
Brunt skinn till blå kostym är svårslaget.

Det absolut viktigaste för att uppnå en god matchning är att färgerna och nyanserna man väljer passar bra tillsammans. Mörkblått tillsammans med brunt, beige, benvitt och lila snarare än starka nyanser av rött, gult, grönt och rosa som i stället ofta passar bättre till kalla färger som svart eller grått. 

Bild 428769
Ralph Laurens spjutspetslinje Purple Label visar ofta på vågade men stilfulla färgmatchningar även för styrelserummet. Här med starka färger som rosa och grönt i kontrast till den lugna grå kostymen. 

Om man utgår från plaggen kostym, skjorta och slips kan man nämna följande: Marinblå kostym passar mycket bra till exempelvis vita, ljusblå eller svagt lila skjortor. Slipsar i grått, blått, lila och brunt fungerar ofta fantastiskt bra. På fötterna är mellan- eller mörkbruna skinnskor oslagbart även om svarta skor även det är fullt korrekt.

Den grå kostymen är ofta lite kallare och passar väldigt bra med vita eller svagt rosa skjortor. Här är möjligheterna i slipsväg väldigt stora tack vare den neutrala grå färgen och färgglada slipsar kan här vara ett bra sätt att ge liv till klädseln. För en mer sober känsla är en marinblå slips ett utmärkt val och även om mörkbruna skor fungerar bra till grått är nog svarta skinnskor det som vanligtvis gör den här kostymen mest rättvisa. 

Bild 428770

Mannen på bilden matchar den varma tonen i sin brun/grå kostym utmärkt med en ljusblå skjorta och bruna mockaskor. Strumporna är i en kontrasterande färg och plockas inte upp i något annat plagg.
Andreas Weinås, Välklätt med Weinås
Dela på Facebook
Tweeta