Drömyrket: Fotomodell

En av världens just nu hetaste fotomodeller, Mathias Bergh, berättar hur du får hans jobb.

Joel Ågren  |  Publicerad 2013-08-06 11:00  |  Lästid: 2 minuter
Drömyrket: Fotomodell
Andreas Weise och Mathias Berg under Guldbaggegalan 2012. Foto: Mathias Nordgren, Stureplan.se

Hur blir man modell?

– Jag hade lite tur och blev upptäckt av en modellscout när jag jobbade på restaurang som 17-åring. För många modeller bygger karriären på rena tillfälligheter. Annars är en bra början att ta kontakt med en pålitlig svensk agentur som Mikas eller Stockholmsgruppen. Satsa lite extra på dina första portfoliobilder. Det brukar löna sig. 

Vilka egenskaper krävs för att bli framgångsrik – bortsett från det uppenbara? 

– Att vara glad, positiv och social och få till ett bra snack med fotografer och designers är viktigt om man vill bli bokad igen. Just designers kan vara lite speciella och svåra att få grepp om. Då kan det vara smart att vara proffstrevlig och i alla fall låtsas vara intresserad.

Ge oss ett exempel på en knepig designer. 

– Tom Ford är härlig men väldigt speciell. Han brukar bjuda på en hel del ”roliga” och väldigt privata historier som man ibland inte alls känner för att lyssna på. Då är det en fördel att småskratta artigt och bara spela med. 

Vad är det bästa med ditt yrke?

– Att man får se världen och träffa sköna människor. Och alla snygga tjejer man får jobba med. 

Och nackdelarna?

– Att man oftast får resa på egen hand. Det blir en hel del ensamma kvällar på hotellrum. Annars är framförhållningen ofta dålig i modellbranschen. Det är inte ovanligt att man får in en bokning en halv dag före själva plåtningen, vilket gör det svårt att planera sin vardag. 

Finns det något särskilt utseende som funkar extra bra i branschen just nu?

– Ibland är det smalare killar som gäller och ibland är det de lite mer bitiga killarna som får alla jobb. Ofta handlar det om vad varumärkena själva föredrar. 
Är det stor skillnad på villkoren för tjej- och killmodeller? 

– Generellt känns det som om killar varar längre i branschen än tjejer. Samtidigt tjänar tjejerna mycket mer pengar och har ofta högre status än killarna. Kraven är helt klart hårdare på damsidan. På min första kampanj för Gucci förbjöds till exempel tjejerna att äta efterrätt eftersom fotografen var rädd att det skulle synas på bilderna. Sådana krav ställs sällan på oss killar. 

Hur rik kan man bli? 

– Jag pratar ogärna löner och arvoden men personligen klarar jag mig väldigt bra. Men det är klart att det var tufft i början.

Vilka jobb betalar sig bäst?

– Parfymkampanjer. De sträcker sig ofta över flera år och är drömmen för de flesta modeller. Sämst betalt ger ofta catwalk-visningar. Däremot ger de bra pr. 

Vilket är ditt bästa råd till alla aspirerande modeller där ute?

– Förlita dig inte på ditt utseende och planera inför framtiden. En dag tar modellkarriären slut och då kan det vara rätt ångestfyllt att inte ha något annat att falla tillbaka på. Hitta något att göra vid sidan av modelluppdragen och njut så länge det varar! 

Dela på Facebook
Tweeta