Elon Musk riskerar fängelse – stäms på grund av tweet från augusti

Stjärningenjören Elon Musk kan tvingas bort som Teslachef och riskerar även fängelse. Allt på grund av en tidigare tweet där han gick ut med att han övervägde att köpa ut sitt elbilsbolag från börsen.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2018-09-28 08:36  |  Lästid: < 1 minut

Tweeten som Teslachefen Elon Musk skrev i augusti, där han övervägde att avnotera Tesla från börsen och att finansieringen för det redan var ”säkrad”, fick många att sätta kaffet i halsen.

Det visade sig senare att Elon Musk hade en lite annorlunda bild av vad ”finansiering säkrad” innebar än alla andra. Han backade senare från uttalandet och förklarade sig.

Men det tar inte slut där. Elon Musk stäms nu av den amerikanska finansinspektionen SEC för värdepappersbedrägeri – ett brott som vid en fällande dom kan leda till fängelse. Det rapporterar amerikanska CNBC.

Myndigheten hävdar att Elon Musk varken hade diskuterat eller bekräftat villkoren eller priset för hela operationen med någon. Att finansieringen skulle vara säkrad var ”felaktigt och vilseledande”, enligt den amerikanska finansinspektionen SEC. Tweeten skapade dessutom oro och förvirring på marknaden. 

Finansinspektionen vill bland annat att Elon Musk ska förbjudas från att jobba som chef på ett börsnoterat företag. Det skulle i så fall innebära att han tvingas bort som chef för sitt stora elbilsbolag Tesla.

 Dela på Facebook
Tweeta