Chivas Regal – världens första lyxwhisky

King höjer ett glas för Chivas Regal, världens första lyxwhisky.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2018-11-12 09:38  |  Lästid: 6 minuter

James och John Chivas hade en tre dagar lång vandring bakom sig när de nådde fram till Aberdeen på Skottlands nordöstra kust. Det var bistra tider på landsbygden och som så många andra i 1800-talets Europa ville bröderna söka lyckan i städerna. En blomstrande hamnstad som Aberdeen skulle således utgöra den perfekta skådeplatsen för James och lillebror Johns storslagna drömmar. Här myllrade av nya människor, exotiska varor och nyskapande affärsidéer som möjliggjordes av modern teknik.

En av dessa revolutionerande idéer var skotsk blandwhisky, blended whisky, som kunde framställas tack vare en så kallad kolonnpanna vilket innebar att man kostnads­effektivt kunde producera stora volymer sprit på andra råvaror än korn, samt en lagändring som tillät att man blandade whisky från olika destillerier. Blended whisky var alltså något så ovanligt som en blandning av olika sorters whisky – grain och malt – och som nu kunde framställas i rika mängder.

James fick jobb i en liten specerihandel på 13 King Street. Butiken hade ett rykte om sig att bara sälja varor av högsta kvalitet, på hyllorna trängdes dåtidens lyx i form av kaffe, kryddor och sprit från jordens alla hörn. Mottot löd: Om de inte hade det skulle de hitta det, och om de inte hittade det skulle de skapa det själva.


James visade sig ha näsa för både affärer och kvalitet, han klättrade i rang och värvade så småningom sin bror John som dittills hade jobbat i en mataffär några kvarter längre bort. Med John vid sin sida, som snart visade sig dela samma känsla för kvalitet, dröjde det inte lång tid förrän verksamheten bytte namn till Chivas Brothers och butiken blev ett tillhåll för Aberdeens ekonomiska elit.

Chivas Regal – världens första lyxwhisky

Förutom fransk brandy och karibisk rom sålde speceri­handeln naturligtvis hemlandets paraddryck whisky av finaste sort. Brödernas whisky var så vida omtalad att drottning Victoria under 1840-talet utsåg Chivas Brothers till hovleverantör av whisky. Drycken skulle levereras till Balmoral Castle, ett slott vid floden Dee i närheten av butiken som drottningen låtit köpa när hon som nygift med prins Albert hade besökt Skottland för första gången. Både drottningen och hennes man föll pladask för högländernas charm och Balmoral Castle tjänar än i dag som den brittiska kungafamiljens sommarresidens.

Chivas Brothers var en succé. Som kunglig leverantör av whisky tog affärerna mer fart och när kunderna bad om en lenare och smakrikare whisky började bröderna blanda egen whisky i butikens källare. James hade under åren blandat mycket teer och arbetat upp en bred smakpalett och en respekterad finkänslighet som han nu försökte överföra i dryckesblandningen. På lagret hade de fullt av dyr årgångswhisky, framförallt från den redan då berömda whiskyregionen Speyside, som de experimenterade med.

Genom att bland olika sorters smakrik malt från Speyside med snällare grainwhisky fick bröderna under 1850-talet fram en blended whisky som de tyckte höll måttet. Lyckligtvis tyckte kunderna samma sak och beställningarna började rasa in, även långt utanför Skottlands gränser.


Chivas Regal – världens första lyxwhisky
Den Oscarsbelönade skådespelaren Javier Bardem har gjort flera hyllade reklamkampanjer för Chivas Regal de senaste åren. Han är även en flitig besökare på Chivas-destilleriet Strathisla i de skotska högländerna.

Whiskyn hade öppnat dörrar för bröderna som de aldrig hade vågat drömma om. James och John kom som bekant från enkla förhållanden. Som två av 14 barn var de uppvuxna på en bondgård i norra Skottland. "Schivas" var ett urgammalt skotsk familjenamn från en liten by med samma namn vid floden Ythan, norr om Aberdeen.

Ordet kommer från gaeliskans "seimh as" (uttalas "shee vas") som betyder den avlägsna platsen. Folk från byn kallades "Schivas" i efternamn, vilket senare blev till "Chivas". Föga anade familjen hemma i byn att två medlemmar av släkten Chivas skulle hamna i de riktigt fina salongerna.

"1950 köpte Chivas Skottlands äldsta destilleri, Strathisla."

Precis som många andra skotska whiskytillverkare såg Chivas Brothers ett gyllene läge när den så kallade vinlusen kom till Europa. Det var 1863 som phylloxeran, även känd som vinlusen, invaderade och ödelade franska vingårdar vilket ledde till att cognacen förlorade sin starka ställning som världssprit. Detta blev startskottet för den skotska whiskyns segertåg genom Europa och Chivas åkte första klass. Med sin eleganta och mjuka karaktär kunde Chivas börja sälja i en omfattning som inte liknade något annat som företaget hade upplevt tidigare.

James Chivas överlevde sin yngre bror John som gick bort 1862, precis innan vinlusen härjade i Europa och satte den skotska whiskyn på världskartan. James däremot hann uppleva hela whiskyboomen och se sitt och broderns livsverk gå från att vara en liten sparsmakad specerihandel till att bli ett berömt lyxvarumärke.


Innan han själv dog år 1886 lät han företaget gå i arv till sin son Alexander Chivas, assisterad av familjens närmaste man Alexander Smith. Sorgligt nog gick Alexander Chivas bort, endast 37 år gammal, kort efter fadern och familjen Chivas försvann från företaget 1893. Men deras stolta arv skulle leva vidare, nu under ledning av Alexander Smith och Charles Howard, företagets master blender.

Den ursprungliga specerihandeln var vid det här laget en bisyssla. Alexander Smith och Charles Howard arbetade vidare enligt Chivas familjetradition: bara whisky av högsta kvalitet. 1909 lanserade de Chivas Regal, något så unikt som en 25 år gammal blended whisky vilket krävde teknik, fat och kunskap som ingen annan whiskytillverkare kunde konkurrera med. Världens första premiumwhisky blev en omedelbar försäljningssuccé på den amerikanska marknaden där ekonomin gick på högvarv.

Chivas Regal blev en statussymbol i New Yorks societetskretsar och med undantag för förbudstiden mellan 1920 och 1933 då det rådde totalt rusdrycksförbud i hela landet skulle kärlekshistorian mellan USA och Chivas Regal hålla i sig. Ett exempel är The Rat Pack, med Frank Sinatra, Dean Martin och Sammy Davis Jr. i täten, som ofta syntes i Las Vegas under 1960-talet med varsitt stadigt glas Chivas Regal i näven. Chivas Regal hade blivit en stilaccessoar lika självklar som bröstnäsduken.

Chivas Regal – världens första lyxwhisky
Ikonen Frank Sinatra höll Chivas Regal som sin favoritwhisky. Han ville alltid ha den backstage och sågs ofta skåla i Chivas med kumpanerna i The Rat Pack under 1960-talet. Och kärleken var ömsesidig, under 1990-talet gick Chivas Regal in som huvudsponsor till Sinatras stora liveturné "The Diamond Jubilee World Tour".

En annan amerikansk Chivasfantast var den legendariske journalisten och författaren Hunter S. Thompson. Han började varje dag av sitt inte så hälsosamma liv med ett glas Chivas Regal med is medan han läste morgontidningarna.


Chivas Regal – världens första lyxwhisky
Kultfiguren Hunter S. Thompson, författare av Fear and loathing in Las Vegas och gonzo-journalistikens fader, steg alltid upp klockan tre på eftermiddagen och startade dagen med en Dunhill-cigarett och en Chivas Regal med is.
Foto: Getty Images

Men trots sina internationella framgångar har Chivas Regal alltid värnat om sitt skotska arv. Traditioner har gått före trender, som en hommage till James och John Chivas. 1950 köpte man därför Skottlands äldsta destilleri, Strathisla, grundat redan 1786.

Destilleriet ligger i den lilla staden Keith i Speyside, precis vid den mytomspunna vattenkällan Fons Bulliens Well, "den babblande källan". Källan har en anrik historia som går tillbaka ända till 1100-talet och de dominikanska munkar som då nyttjade källan.

Strathisla är än i dag Chivas Regals hem och man använder fortfarande många av de metoder som destilleriet införde på 1700-talet. Som nämndes tidigare var det med whisky från just Speyside som bröderna Chivas började bygga sitt eget varumärke och i det pittoreska whiskydistriktet ligger berömda destillerier som The Glenlivet och Aberlour.

Chivas Regal – världens första lyxwhisky

Chivas har, mycket tack vare den globala destillerikoncernen Pernod Ricard i vilken varumärket numera ingår, lyckats bibehålla sin internationella status. I början på 1990-talet sponsrade man exempelvis Frank Sinatras stora jubileumsturné och under de senaste åren har den spanske Hollywoodhunken Javier Bardem agerat ansikte utåt för varumärket.


Senast stod det klart att Chivas Regal går in som global huvudsponsor till Manchester United, världens största fotbollsklubb med stjärnor som Paul Pogba och inte minst vår svenske superförsvarare Victor Nilsson Lindelöf. Bara det bästa duger åt Chivas.

Läs också: 



Dela på Facebook
Tweeta