Eric Gadd samlar sig

Eric Gadd, som ofta beskrivs med epitet som sveriges soulkung, släpper i dagarna ett greatest hits-album. Vi passade på att ta en pratstund med Eric, och la dessutom beslag på ett gäng signerade skivor som du kan tävla om här.

Redaktionen  |  Publicerad 2006-11-20 09:35  |  Lästid: 2 minuter
 
På ditt forum läste jag att en person tackade dig för sina fyra barn. Din musik hade tydligen gått varm i sovrummet. Hur känns det?
–  Det är grymt. Att vara med och inspirera till att skapa nytt liv måste ju vara det bästa betyget, det är fantastiskt. Det händer faktiskt då och då att folk säger det till mig, att deras barn gjorts till min musik. Min musik passar väl ganska bra, men det är nog många musiker som får höra det. Kanske inte Entombed, men Al Green lär ju ha hört det ett antal gånger.
Du har bytt stil från skiva till skiva, men på senare tid har du ändå varit ganska konsekvent med kostymerna.
– Ja, de senaste åren har jag varit mer sammanhållen. Förr satte jag lite ära i att förnya mig till varje platta. Jag förnyar mig fortfarande, men skillnaderna är mycket subtilare. På senaste plattan hade jag en idé om att klä mig i en svindyr kostym, som var trashad. Det kanske inte syns så tydligt, men för mig var det ändå en förändring.
Hänger förändringarna ihop med musiken?
-Det har inte direkt med varandra att göra, kanske hänger det ihop intuivit, men det är inte alls uttänkt. Det jag har i huvudet för tillfället slänger jag ner på plattan och hoppas att det ska funka.
Hur ser du på styling? Låter du dig stylas?
– Ingen på skivbolaget vågar försöka styla mig, de räknar alltid med att jag ska fixa det själv. Det tar ju tid att fixa kläder och allt, så oftast tar jag in en stylist ändå. De är ju proffs och även om jag står för grundidén så kan de utveckla den. Jag har ju oftast en idé om vad jag vill göra, en tanke på en siluett eller något.
Några grejer som gått snett?
– Till min debutskiva blev jag stylad utan att jag hade så mycket att säga till om. Någon tyckte att det var en bra idé med batikskjorta. Men jag tycker oftast att det är kul att tänka på konstiga kläder jag haft på mig, i alla fall när jag fått lite perspektiv på det. Innan jag släppte skivor klädde jag mig mycket tokigare: Minneapolis-stuket med spandex, smink och högklackat. På andra skivan ”Hurra du lever, pang du är död” (1989) hade jag koskinnsväst, spanska matadorskor och judiska lockar fasttejpade på tinningarna. Det var väl också lite udda.
Jag vill minnas att du i ett tv-program för många år sedan berättade att du hade dina skjortor sorterade efter färg. Har du fortfarande samma ordning?
– Nej, jag har kommit av mig med det. Men nu när du säger det kommer jag ihåg att jag hade så tidigare. Det var schysst, det borde jag ha igen. Det blir roligare att öppna garderoben om man har sorterat bra. Annars känns det inte som att kläderna hänger ihop, om allt ligger i en stor röra.
Bild 430704
Eric Gadds nya samlingsskiva.
 
Är du fortfarande väldigt klädintresserad?
– Det svänger, ibland blir jag trött på allt vad kläder heter och köper inget på tre år. Men nu är jag intresserad igen. Stannade i London i ett par dagar på väg hem från USA, och då är det ju kul. Det är roligare att handla kläder i London än i Stockholm, som jag inte tycker har så mycket att erbjuda.
 
Nån särskild butik du gillade?
– Alexander McQueens butik var fantastisk, men det är ju inte billigt. Fantastiskt utbud, och personalen var supertrevlig, vilket är vanligare i Europa där de förstått att man inte behöver ha svindyra kläder på sig för att vara en potentiell kund.
 
Hur känns det att släppa en Greatest Hits-skiva igen?
– Kul! Oftast är det ju skivbolagen som sätter ihop såna grejer, men nu har jag fått välja ut låtar. Självklart är alla stora singlar med, men också de låtar som inte var så stora men som för mig definierade de olika skivorna. Kul också att det är så många låtar, de fyller ju två cd-skivor.
 
Känns det gammalt att ha så många hits till en skiva?
– Jag kanske borde känna mig gammal, men det gör jag inte. Jag är intresserad av massa nya saker hela tiden, jag kör på med mitt liv. Gammal tänker jag inte känna mig förrän kroppen säger ifrån. Jag är mer nyfiken än någonsin.
 
Vad är du intresserad av för tillfället?
– Elektronik och teknik. Jag har bland annat jobbat som konsult åt mjukvaruföretaget Propellerheads, med att ta fram tillägg till deras musikprogram Reason. Jag är väldigt nyfiken på ny elektronisk musik, även om det ligger långt ifrån hur jag låter själv.
 

Av: Text: Erik Gripenholm

Dela på Facebook
Tweeta