Experten: Här är vårens godaste vin till helgens grillande

Cafés dryckesexpert Daniella Illerbrand öppnar fem favoritflaskor och tänder på grillen.

Daniella Illerbrand  |  Publicerad 2021-05-06 08:45  |  Lästid: 3 minuter

Grillsäsongen är här och det är hög tid att börja tänka långsiktigt – både när det kommer till vad vi lägger på grillen och vad vi häller i glaset. Välj kött med omsorg, bestäm styckningsdetalj och smakbild i god tid, marinera dagen före och använd både direkt och indirekt värme. Varför inte införskaffa en rök och experimentera lite? 

Planera för en helkväll – eller varför inte ta en hel söndag vid grillen och bara njuta? Vädret börjar bli bättre och vi kan unna oss riktig fina hemmadagar i dessa konstiga tider. Och så gör vi samma sak med vinerna.  Tar vår tid att välja. Vad passar bäst till långsamt grillade revben, en mustig zinfandel eller kanske en kryddig Côtes du Rhône? Ska du grilla porterhouse så kanske en Shiraz från Sydafrika sitter som en smäck?

Självklart grillar vi även fisk och skaldjur, kanske till och med några gratinerade humrar åker med på grillen. Man måste ju äta något medan man väntar på köttet också. Då kan det ju faktiskt vara trevligt att matcha med lite bubbel. Sen är det bara att dekantera, smutta, prata, laga och njuta.

Fem viner till grillmiddagen 

1 Ravenswood, Vintners Blend Zinfandel, 2017, USA.

Bärig Zinfandel som gör sig särskilt bra till grillade revben med lite hetta. Häll upp på karaff och låt stå i någon timma innan maten.
Nr 26001, 139 kr.

2 Kevin Arnold, Shiraz, 2015, Sydafrika.

Perfekt grillvinsfynd! En shiraz från 2015 med massor av struktur och mörka bär. Blir bara bättre ju längre vinet får stå öppet. 

Nr 6506, 259 kr.

3 Famille Perrin Les Sinards Châteauneuf-du-Pape, 2018, Frankrike.

När man vill njuta lite extra. Djupa mörka smaker samsas med fina tanniner och viss rökighet. Dekantera gärna några timmar innan vinet ska drickas. Nr 75207, 389 kr.

4 7 Fuentes, 2018, Spanien.

Om man inte kan åka till Kanarieöarna så kan man åtminstone dricka viner därifrån. Detta fantastiska vin passar utmärkt till en Chuleton. Nr 2763, 149 kr.

6 Las Moras, Gran Syrah, 2017, Argentina.

Perfekt grillvin med mycket smak som gör sig särskilt bra tillsammans med några smakrika korvar på grillen. Nr 90378, 149 kr.

Daniella Illerbrand är Kings dryckes­expert. Hon är utbildad sommelier och har erfarenhet från krogar som Aquavit i New York och Mathias Dahlgren i Stockholm.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-05-06 11:53