Gant gör skjortor med plast från Medelhavet

Gant uppmärksammar problemen med plast i världshaven i nytt projekt.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-04-03 08:18  |  Lästid: 1 minut

Det amerikanska klädmärket Gant lanserar en serie skjortor som innehåller polyester tillverkad av återvunnen plast uppfiskad från Medelhavet. 

Fibern i skjortorna som är tillverkad av återvunnen plast kommer från det spanska textilföretaget Santanderina, som har tagit fram en polyesterfiber de kallar Seaqual.

Santanderina samarbetar med ett nätverk av fiskare som plockar upp plast från havet. Plasten sorteras sedan, och det skräp som är gjort av så kallad polyetentereftalat eller PET mals ned och processas till fibrer som sedan används för att väva tyger.

Minst fem procent av materialet i tygerna kommer från havet, enligt Santanderina. Resten kommer från ”andra ekologiska, naturliga eller återvunna fibrer”, skriver de.

När Gant slutligen tillverkar sina skjortor blandar de Seaqual-polyestern med bomull och andra material för att skapa skjortorna de kallar Tech-Prep. Även knappar, lappar och förpackningar är tillverkade av återvunnet material, och färgningen görs med mindre vatten än vanligt, enligt företaget.

I praktiken är dock andelen återvunnen plast i skjortorna försvinnande liten. Projektet kommer knappast ha något egentlig inverkan på bergen av plast som flyter runt i havet.

Skjortorna i Beacons Project-kollektionen finns att köpa på Gants hemsida. 

Plast i världshaven är ett ständigt växande problem. Det beräknas att omkring 8 miljoner ton plast dumpas i haven varje år, enligt organisationen Plastic Oceans. Det är ett problem av många anledningar – det bryts ned väldigt långsamt och misstas ofta för mat av havslevande djur.

Enligt en färsk studie i tidningen Nature flyter 79 000 ton plast omkring i Stilla Havet i vad som kallas det stora stillahavssopområdet norr om ekvatorn, mellan Kalifornien och Hawaii.

 

Dela på Facebook
Tweeta