Här är sista bilden från SpaceX rymd-Tesla

Starman har planeten jorden i backspegeln. Men var är han på väg egentligen?

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-02-08 10:11  |  Lästid: 4 minuter

Sent under onsdagen delade Elon Musk en sista bild från den Tesla Roadster som skickades upp i rymden i tisdags kväll. Bilden visar bilen sedd framifrån med dockan Starman bakom ratten, och med en skärva av planeten jorden i backspegeln.

”Den sista bilden på Starman i Roadstern på väg till Mars omloppsbana och sedan asteroidbältet”, skrev Musk på Instagram. De första timmarna efter uppskjutningen livesändes bilder från rymdbilen på Youtube. Men sändningen bröts när bilens batterier dog, något Musk på förhand trodde skulle hända efter omkring tolv timmar. Den sista bilden togs precis innan batterierna tog slut och kontakten bröts. 

Det har rått en del osäkerhet om var dockan Starman och hans rymd-elbil faktiskt är på väg. Den ursprungliga ambitionen var att placera bilen i en elliptisk omloppsbana runt solen, på samma avstånd från solen som Mars. Sedan trodde man att bilen efter den tredje raketbränningen skulle passera långt bortom planetens omloppsbana och i stället hamna i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter eftersom motorn, som skulle ta bilen ut ur jordens och månens gravitationsfält, fungerade lite för bra.

Men efter att astronomer hittat fel i de beräkningarna har SpaceX nu skickat en uppdaterad omloppsbana till Nasas Jet Propulsion Laboratory. Enligt den kommer bilen fortfarande passera Mars omloppsbana, men den kommer inte tillräckligt långt ut för att hamna i asteroidbältet – så Starman slipper troligen krocka med jättestora rymdstenar. Det skriver tekniksajten The Verge. Det här innebär också att Elon Musks Tesla är officiellt listad som en himlakropp av Nasa. 

Det är också väldigt osannolikt att Roadstern någonsin kommer i kontakt med Mars. Enligt astrofysikern Jonathan McDowell kommer bilen som närmast Mars i oktober år 2020, då den enligt hans beräkningar passerar planeten på ett avstånd av 690 000 mil. Några månader senare, i mars 2021, är nästa gång rymd-roadstern passerar ”nära” jorden, på 4,5 miljoner mils avstånd.

Att Teslan kommer att kollidera med något rymdföremål är alltså osannolikt. Astronomen Dr. Seth Shostak sa till NBC News att kollisionsrisken i rymden är mycket mindre än för de bilar som rör sig på vägarna på jorden. Bilen kommer att utsättas för strålning och laddade partiklar men ingenting värre än så, skriver de. Elon Musk själv sa på en presskonferens efter uppskjutningen att bilen kan komma att vara där ute i rymden i miljoner eller miljarder år.

Hur det än går för Starman och Roadstern på färden genom kosmos har uppskjutningen av bilen varit en stor succé. Elon Musk sa innan uppskjutet att risken att hela ekipaget skulle explodera på vägen upp var 50/50. Men rakettestet, som var ett resultat av sju års förberedelser, gick mer eller mindre helt enligt planerna – även om en av de tre startraketerna kraschlandade i 500 km/h ute till havs, 100 meter från det drönarskepp den skulle ha landat på. Elon Musk har lovat att publicera en film som visar det om kamerorna på skeppet, som skadades av kraschen, överlevde. ”Det låter som en kul video”, sa han under presskonferensen efter uppskjutningen.

De två andra startraketerna gjorde däremot precis vad de skulle – de vände tillbaka till basen och gjorde en perfekt synkroniserad landning bredvid varandra, för att kunna återanvändas vid kommande raketuppskjutningar. Att kunna återanvända startraketer på det här sättet är något av en revolution i rymdindustrin, och gör att SpaceX kan göra sina uppskjutningar mycket billigare än konkurrenterna.

Uppskjutningen av Falcon Heavy visar att den gigantiska raketen fungerar, och att SpaceX faktiskt är kapabla att skicka tunga föremål långt ut i rymden – något som gör dem attraktiva för många potentiella kunder.
– Jag kan göra vad ni vill. Falcon Heavy kan skicka saker till Pluto eller ännu längre, sa Musk vid en presskonferens, skriver The Guardian.

Och att Elon Musk valde att skicka ut sin bil i rymden i stället för en vanlig, tråkig barlast har gett hela projektet enorm uppmärksamhet. Uppskjutningen, som sändes live på Youtube, drog näst mest tittare av alla livesändningar någonsin på plattformen, skriver The Verge.

Uppskjutningen genererade också en mängd bilder och videor. Vi har samlat några av våra favoriter här nedan.

Här är sista bilden från SpaceX rymd-Tesla
SpaceX
Här är sista bilden från SpaceX rymd-Tesla
SpaceX
Här är sista bilden från SpaceX rymd-Tesla
SpaceX
Här är sista bilden från SpaceX rymd-Tesla
Skylten som uppfordrar Starman att hålla sig lugn på sin rymdresa är en referens till filmen ”Liftarens guide till galaxen”. Foto: SpaceX
Här är sista bilden från SpaceX rymd-Tesla
Ett meddelande till främmande livsformer, tryckt på ett kretskort i Teslan. Foto: SpaceX
Här är sista bilden från SpaceX rymd-Tesla
SpaceX
Här är sista bilden från SpaceX rymd-Tesla
SpaceX
Här är sista bilden från SpaceX rymd-Tesla
SpaceX
Här är sista bilden från SpaceX rymd-Tesla
SpaceX
Här är sista bilden från SpaceX rymd-Tesla
SpaceX
Här är sista bilden från SpaceX rymd-Tesla
SpaceX
Dela på Facebook
Tweeta