Honda nya elbilssatsning är som hämtad ur en sci-fi-film

Futuristiska konceptbilen Saloon lovar gott inför framtiden.

Joel Ågren  |  Publicerad 2024-03-14 20:49  |  Lästid: 2 minuter

Japanska Honda har hittills varit en lättviktare i elbilsmatchen, med sin charmiga men måttligt populära citybil Honda e och slätstrukna elsuv Honda e:Ny1 som enda kandidater. Nu är det tillbaka till ruta ett som gäller för de teknikdrivna japanerna. Eller kanske snarare ruta 0. Hondas nya generation av elbilar, som presenterades under elektronikmässan CES i januari, går under namnet ”Honda 0 Series”, där 0:an representerar en elbilslinje som har designats om från grunden. Först ut i nya generationens elbilsflotta, med säljstart 2026, blir en serieversion av den futuristiska konceptbilen Saloon, som kanske närmast kan beskrivas som en korsbefruktning mellan en sedan och en italiensk sportbil.

Formspråket – med Saloons stora måsvingedörr och låga, långsmala kaross med tydligt aero-dynamiska drag – sticker ut, precis som Hondas nya H-logotyp som är tänkt att bli den nya elbilsgenerationens signum. Med devisen ”tunn, lätt och smart” vill Honda utmana branschstandarden med stora, tunga elbilsbatterier och särskilja sig ur mängden med lätta och låga elbilar med bättre aerodynamik och, i förlängningen, längre räckvidd. Vikten ska reduceras genom batterier som både är lättare och har högre energitäthet jämfört med dagens bilar. Honda är snåla med detaljer men lovar korta laddstopp och snabbladdning från 15–80 procent under 10–15 minuter.

Förarmiljön domineras av en skärmyta som sträcker sig över hela instrumentbrädan. I baksätet skymtar skärmar som är snyggt integrerade i framstolarnas nackstöd. Saloon sägs också få stöd för steer-by-wire-teknik som har utvecklats med hjälp av robotteknik och som gör det möjligt att vässa körglädjen och skapa en körkontroll helt enligt förarens egna önskemål. Hur lik slutprodukten blir konceptversionen är som vanligt svårt att sia om, men vi är laddade. 

Läs mer på honda.se

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-03-15 12:47