King äter världens dyraste kött

Kobeköttet är sedan över hundra år tillbaka världens mest exklusiva och mytomspunna kött. Prisbelönta AG i Stockholm är den första restaurangen i Norden att servera det japanska köttet. Kings chefredaktör har smakat.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2015-02-05 07:22  |  Lästid: 2 minuter
King äter världens dyraste kött
Wagyu betyder nötkött på japanska och omfattar fyra olika raser som alla har en hög naturlig marmorering. Kobeköttet är den mest exklusiva formen av Wagyu.

Under 2014 kom det första Kobeköttet till Europa, tidigare serverades det bara i hemlandet Japan. Restaurang AG på Kungsholmen i Stockholm är specialiserade på kött och har vunnit utmärkelsen Årets Köttkrog tre år i rad. AG är nu den första och enda restaurangen i Norden att servera det exklusiva Kobeköttet.

– Kobekött kan inte liknas vid något annat nötkött, det står i en klass för sig, säger Johan Jureskog, kock och ägare på AG. Eftersom vi brinner för att servera världens bästa kött får det japanska köttet självklart en fast plats på menyn.

Kings chefredaktör Per Nilsson lämnade oss andra på redaktionen och begav sig till AG för att testa Kobeköttet, i rent undersökande syfte. King ställde några avundsjuka frågor till chefen.


Du är en av de första som blivit serverad Kobekött i Sverige. Hur känns det?

– Intressant! Bara provat annan Wagyu tidigare.

Hur serverades köttet?

– Medium rare med en hyfsat smakneutral sallad. Till det drack jag ett glas svagt kolsyrat vatten. Väldigt fräsch med andra ord.


Vad vet du om djuret som hamnade på din tallrik?

– Marmoreringsgraden på köttet var 12 på en skala med 12 som max. Fett med andra ord. Inte mer än det och att det var Kobebiff och Kobeentrecote med allt vad det innebär i fråga om ras, geografiskt ursprung och uppfödningskriterier etc. Kockarna presenterade först köttet rått på upplägningsfat med tillhörande information om djuret. Ett ko-cv mer eller mindre samt bild på djuret och uppfödaren. All text var på japanska så det var lite svårt att förstå även om jag vill minnas att den japanska representanten från den officiella Kobeföreningen förklarade ingående men på rätt så knackig engelska. Vad jag däremot förstod var när grossisten avlivade myten om att korna dricker öl och lyssnar på klassisk musik. Tyvärr stämmer inte något av det.

Kommer du att äta Kobekött igen?

– Trots att jag är köttfreak ut i fingerspetsarna så kommer Kobe inte stå överst på min önskelista. Uppskattar en välmarmorerad bit ryggbiff från klassisk svennenöt mer.


Till sist. Hur smakade det?

– Fett och, jag vet att det låter tråkigt men, i ärlighetens namn inte så värst mycket. Men mört var det, oerhört mört.

Kobebiff kostar mellan 2000-5000 kronor per kilo.

Dela på Facebook
Tweeta