KINGS DRYCKESSKOLA: Lär dig grunderna i rödvin

Vinkunskap är en dygd. King ger dig en studie i rött.

Redaktionen  |  Publicerad 2009-03-23 08:51  |  Lästid: < 1 minuter

HÅLL KOLL PÅ TANNINERNA

Bild 429794En av de viktigaste detaljerna att ha koll på när det gäller röda viner är  tanninstrukturen. Unga röda viner är som regel mer sträva än äldre röda viner, och svalare klimat ger oftare stramare och strävare tanniner än soldränkta klimat. Långa mognadssäsonger såsom vid högaltitudsvingårdar i Mendoza i Argentina ger mer tanniner, mjuka sådana, och har en härlig smak.

SÅ BLIR TORRT LENT


När man provar ett vin som har mycket tanniner (vilka återfinns i skalet hos de blå druvorna) kan det upplevas som strävt och det ger en inte alltid älskad effekt av torrhet i munnen. Denna tuffhet kan omvandlas till en sammetslen struktur om man väljer rätt typ av mat.

NYTTJA RÖTT KÖTT…

Om kocken lämnar en rosa eller röd kärna i mörkt kött eller fågel imponerar du på dina gäster med att beställa in ett ungdomligt vin med tydlig strävhet. Låt gästerna prova vinet innan och känn efter hur stramheten biter tag i slemhinnorna i munnen. Låt dem upprepa proceduren med en bit av köttet, och känn hur mjukheten lägger sig som ett bomullstäcke över tanninerna.

…ELLER FET SÅS

Detsamma gäller gräddiga och krämiga såser eller tillbehör, till exempel gratänger. Det feta i tillbehöret mjukar av det sträva i det röda vinet, och lyfter fram nyanser som inte skulle ha kommit fram annars.

EXPERIMENTERA MERA

Våga experimentera för vinupplevelser utöver det vanliga.

Dryckesexperten Madeleine Stenwreth, sommelier och Master of Wine, rekommenderar Chakana Malbec Reserve, nr 6707. Pris 97 kr.

Bild 429795

Trött på vita veckor? Fokusera på rött istället.

Av: Gustaf Oscarson.

Dela på Facebook
Tweeta