Klassikern: Alpha Industries bomberjacka

Bomberjacka från Alpha Industries
Rasmus Blom  |  Publicerad 2019-08-16 15:33  |  Lästid: < 1 minuter

Ingen garderob är komplett utan en klassisk bomberjacka. Faktum är att det är få områden som haft lika stor inverkan på herrmodet som det militära, från dykarklockor och pilotglasögon till skepparkavajer och trenchcoats. Funktionaliteten, stilrenheten och inte minst det historiska värdet har alltid lockat även oss som inte kan se fram och bak på en skarpladdad Kalasjnikov.

Bomberjackan är själva kronjuvelen i den arméinfluerade stilen och den mest ikoniska av de alla har en Alpha Industries-etikett karakteristiskt hängande på ärmen.

Varumärket grundades 1959 i Knoxville, Tennessee och blev på kort tid synonymt med en av sina första produkter, nämligen bomberjackan MA-1 som tillverkades för USA:s flygvapen. Den ursprungliga jackan hade bland annat flärpar där syrgasmasken skulle fästas och ett stort U.S. Air Force-tryck, men dessa försvann i takt med att andra organisationer inom det amerikanska försvaret började använda jackan och inte minst när den anammades av den stilmedvetna civilbefolkningen. Yttertyget i nylon var i regel grönt, marinblått eller svart och innerfodret var vanligtvis orange vilket var tänkt att användas som signal om piloterna kraschade bakom fiendens linjer.

Genom åren har en rad subkulturer – alltifrån skins till hipsters – gjort MA-1-jackan till sin egen och på senare år har den främst kommit att förknippas med streetwearkulturen. 2016 ökade företaget sin omsättning med 30 procent efter att Kanye West utnämnde sig själv till inofficiell Alpha Industries-ambassadör genom att synas flitigt i just MA-1-jackan. Bomberjackan är en ikon och den är precis lika snygg till skjorta och kostymbyxor, som till T-shirt och jeans.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-08-16 15:33