Laga godaste kantarellsoppan!

Få svenska kockar har lika stora kunskaper om vilt- och skogsmat som Gert Klötzke, så när nya kokboken nu kommer är det ingen stor överraskning att den bygger på recept sprungna ur den svenska naturen.

Redaktionen  |  Publicerad 2008-11-06 05:03  |  Lästid: 1 minut

 

Men Skogens mat (Albert Bonnier) är inte bara en kokbok, den rymmer även ett antal litterära texter med anknytning till skog och mark. Gert har plockat ut ett antal recept ur boken till Kings läsare, och först ut är en härlig kantarellsoppa.

– Tänk på att denna soppa tjocknar efter hand, så spar gärna lite buljong att späda med, säger Gert Klötzke.

 

4 PORTIONER

300 g färska kantareller eller blandsvamp

2–3 schalottenlökar

1–2 vitlöksklyftor

100 g smör

½ dl vitt vin

6 dl grönsaksbuljong

2 dl vispgrädde

finhackad bladpersilja

salt och peppar

 

GÖR SÅ HÄR

1 Spara några bitar av de vackraste svamparna till garnering och skär resten i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp två matskedar av smöret i en kastrull och fräs svamphack, lök och vitlök cirka fem minuter eller tills all vätska kokat in.

 

2 Häll på vinet och låt det koka in. Tillsätt buljong och grädde och låt allt sjuda cirka 10 minuter.

 

3 Mixa soppan helt slät i en mixer. Häll tillbaka i kastrullen och låt soppan bli varm. Vispa i det resterande smöret och smaka av med salt och peppar.

 

4 Fräs de sparade kantarellerna i lite smör och lägg ned dem i soppan. Garnera med persiljan.

 

Bild 429803

En riktig soppa.

Av: Jonny Söderström

Dela på Facebook
Tweeta