Säsongens snyggaste dubbelknäppta kostymer

Den dubbelknäppta kostymen går in och ur modet men elegansen kring plagget består. Vi har valt ut en handfull versioner för våren som sticker ut lite extra.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2020-07-01 09:48  |  Lästid: 2 minuter

Jag själv kan allt mer frekvent komma på mig själv med att sträcka mig efter en dubbelknäppt kostym när jag skall klä upp mig. Från att för några år sedan kanske utgöra 20% av min personliga garderob har det slagit mig att nästa varje ny kostym jag beställt senaste åren varit just dubbelknäppt. Jag vet inte om det är den effektfulla känslan i de breda spetsiga slagen och det överlappande framstycket som ger en klädd känsla eller om det är en växande kärlek för 6 x 1 knäppning som ligger bakom. Oavsett så känns den dubbelknäppta kostymen mer mångsidig och lättburen än tidigare. Ett plagg som tidigare känts mer formell än den enkelknäppta kan jag idag med lätthet kombinera med pikétröja, tunnstickat eller en uppknäppt skjorta.

Materialmässigt så öppnar den dubbelknäppta kostymen för samma situationer som den enkelknäppta och gör sig utmärkt i allt från borstad ull till grovt linne. Traditionellt så förknippas den dubbelknäppta kostymen kanske extra mycket med mönster som kritstreck eller glencheckrutor men den passar också utmärkt i solida mörka eller ljusa utföranden.

Knäppningen, formen på kavajens slag samt axelns konstruktion är det som enligt mig gör störst påverkan på hur den dubbelknäppta kostymen upplevs. En låg knäppning kräver i regel en lägre gorge (punkten där slaget möter kragen) men också en lite mer tilltagen längd för att inte tappa balansen i plagget. En dubbelknäppt kostym kan absolut passa med en okonstruerad neapolitansk axel men är det något plagg som faktiskt passar lite extra bra med mer markerad axel så är det den dubbelknäppta.

Jag har valt ut en handfull favoriter från säsongens utbud som sträcker sig från absolut premium till mer överkomliga priser.

Cesare Attolini

Perfektion från neapolitanska Cesare Attolini i en brittisk high twist wool

The Armoury by Ring Jacket

En taupefärgad dubbelknäppt kostym i det svala tyget Fox Air

Orazio Luciano

Tobaksbrun dubbelknäppt kostym från Orazio Luciano med företaget maffiga slag

Anglo-Italian

Klassisk mörkblå kostym från Londonbaserade Anglo-Italian

Suitsupply

Glencheckrutig kostym från Suitsupply i ull, linne och silke

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-29 11:16