Stilstudie – Kepsens återkomst

Idag skall vi titta närmare på en av de tydligaste tendenser vi sett de senaste två åren inom kategorin klassiskt herrmode. Vi talar om kepsens återkomst.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2020-06-25 10:19  |  Lästid: 3 minuter

Stilmässigt så är kepsen sen länge en vattendelare. Somliga skulle hellre stanna inne än att synas i baseballkeps tillsammans med kavaj medan andra ser kombinationen som avslappnad och uttrycksfull. Oavsett vilket läger man befinner sig i eller om man bär keps till lediga eller dressade plagg går det inte att komma ifrån att den har gjort ett enormt uppsving på herrmodescenen senaste åren. Inte sällan kombinerat med preppy- eller IVY-influenser eller en flört med 90-talet så som stickade v-ringade tröjor, chinos eller kanske en urtvättad buttondownskjorta. Vi ser den också kombinerad med kavaj, polotröja och piké och uttrycket ”Dad Cap” blir allt vanligare.

Det rör sig kanske främst om okostruerade kepsar med svagt böjd skärm snarare än de mest traditionella baseballkepsarna med NY Yankees logga som annars brukar dominera. Dessa modeller följer utvecklingen av den 90-talsdominerade stil som vi de senaste säsongerna sett växa sig allt starkare med paradoxala stilikoner som George Costanza från Seinfeld.

Vi kan förstå att det för många konservativt lagda kan kännas lika overkligt att bära keps till kavaj som det kanske kändes första gången sneakers började kombineras med skräddade plagg. Kontrasten finns tveklöst där men herrmodet utvecklas konstant vilket gör att det idag uppfattas betydligt mer utstuderat med en klassisk Feodora än en avskalad keps. Sen bör man som alltid reflektera kring om de kollektiva uttryck som man ser dyka upp från flera varumärken under en eller flera säsonger är något för just mig men det skadar inte att ha ett öppet sinne kring nya tolkningar.

Vi har tittat närmare på flera företag och personer som valt att inkorporera kepsen i sina kollektioner eller personliga stil och summerat våra favoriter.

Carl Pers / Rubato
P Johnson
Berg & Berg
Polo Ralph Lauren / Mr Porter
Milad Abedi
Ethan Newton / Bryceland´s
Jeremy Kirkland
Simon Crompton
Dalai Lama

Dela på Facebook
Tweeta