Nystartade Kultur 5 gör smycken inspirerade av västkusten – säljs i blomsterbutiker

Modedesignern Jonatan Härngren lanserar Kultur 5, ett experimentellt varumärke som gör handgjorda silversmycken för män och kvinnor. Produkterna säljs under disk i blomsterbutiker runt om i Europa.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2021-06-28 07:29  |  Lästid: 2 minuter

Designern Jonatan Härngren kommer närmast från det internationellt prisade modevarumärket L’Homme Rouge som valde att lägga ner 2019. Nu har han startat Kultur 5, ett varumärke som ska experimentera med olika typer av material. Först ut är en smyckeskollektion inspirerad av Jonatan Härngrens uppväxt på Sveriges västkust.

För att återskapa naturen från barndomen har Jonatan bankat in stenar från västkusten i järn och på sätt och vis skapat ett nytt material med strukturer från Bohusläns kala klippor. Detta gjöt han sedan i silver vilket resulterade i en rad silveraccessoarer för både män och kvinnor.

– Första kollektionen är inspirerad av min uppväxt på den svenska västkusten. Karga berg, kraftiga vågor som slås mot den spröda vassen, något vackert, skört och naturligt som möter en ungdom och uppväxt kantad av hård musik.  Råhet möter skörhet och där träder något romantiskt fram, säger Jonatan Härngren.

Kings Rasmus Blom och stylisten Julia Stridh kollar in Kultur 5:s premiärkollektion i blomsterbutiken Christoffers Blommor i Stockholm tillsammans med designern och grundaren Jonatan Härngren.

Med Kultur 5 vill Jonatan Härngren inte bara experimentera med material, han vill även utforska och leka med sättet som varumärket kan synas och upptäckas på. Därför har han utvecklat ”Kultur 5 / Flower Shop”, ett koncept som gör att kollektionerna kommer att finnas tillgängliga bakom disk i utvalda blombutiker i ett fåtal städer runt om i Europa. Christoffers Blommor i Gamla Stan i Stockholm är den första butiken som erbjuder konceptet. Alla locations finns på Kultur5.com/flower-shop.

Samtliga produkter är designade och handgjorda i återvunnet sterlingsilver 925 i företagets verkstad i Aspudden i Stockholm, samt i familjens hantverkslokal söder om Göteborg. Alla gjutningar och formar görs även de i Sverige och detsamma gäller förpackningarna.

Dela på Facebook
Tweeta