Redaktionen väljer: Fyra blå jeans att möta våren i

Kläder ska trots allt användas och inget plagg är så användbart som ett par blå jeans. King tipsar om fyra snygga modeller som ingen kan misslyckas i.

Rasmus Blom | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2022-03-04 11:15  |  Lästid: 3 minuter

En av garderobens verkliga hörnstenar, för att inte säga själva fundamentet som garderoben vilar på, är de blå jeansen. Besjungna av såväl Jocke Berg som Bruce Springsteen är det få plagg med samma klassikerstatus. Denim är ett av modevärldens mest slitstarka och älskade material, och ett par byxor i materialet har den fina egenskapen att de bara blir snyggare ju mer du använder dem. Bär dem med ett par sneakers och en t-shirt eller mer dressat till skjorta och kavaj (kolla in Kings Andreas Weinås på Instagram för inspiration). Eller gör som Ralph Lauren som alltid matchar jeans och smoking (på bilden ovan kör han dock en Canadian Tuxedo som Pierce Brosnan och Bob Marley). Jeans funkar till allt.

Vi på King sonderade terrängen och valde ut fyra favoriter.

1. Jeanerica

Jeanerica skapades av modeveteranerna Jonas Clason och Lena Patriksson Keller som en stor hyllning till just jeans. Varumärket har blivit något av en King-favorit och det går inte att ha ett möte utan att minst en redaktionsmedlem bär ett par Jeanerica-brallor. Passformen är fantastisk och kvalitén är skyhög (varför också priset är aningen högre). Ett säkert kort är modellen TM005. Pris: 1 900 kronor.

2. Oscar Jacobson

En annan gammal redaktionsfavorit är förstås Oscar Jacobson som har gjort flera spännande satsningar den senaste tiden. Bland annat har företaget börjat med secondhand och uthyrning med föredömliga hållbarhetskonceptet Sustain (som vi skrivit om här). Tillsammans med designern Roland Hjort har man även lanserat välskräddade jeans som funkar till både vardags och fest. Pris: 1 799 kronor.

3. Levi's

Det vore tjänstefel att tipsa om jeans utan att nämna Levi's – själva moderskeppet, den heliga graalen och big bang. Om du känner dig osäker på vilka jeans du ska välja – gå till Levi's. Inget företag har så mycket erfarenhet när det kommer till denim. Med sin nya kollektion för våren och sommaren 2022 har man medvetet snålat med vatten och energi under designprocessen för att främja miljön, utan att tumma på kvalitén. Resultatet är toppen! Pris: 1 199 kronor.

4. COS

H&M-ägda COS är tillsammans med systerföretaget Arket go-to-stället för den som letar efter schyssta basplagg av skandinaviskt snitt. Schyssta i flera bemärkelser bör sägas, precis som alla andra varumärken på den här listan verkar COS för en hållbar framtid. Här ser vi en mellanblå modell utan stretch i 100 procent återvunnen bomull till en prislapp som känns överkomlig. Pris: 690 kronor.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-03-04 11:22