Oscar Jacobson storsatsar på hållbarhet med unikt butikskoncept

Fråga: Vad är det som 167 kvadratmeter stort och erbjuder uthyrning av smoking, köp av unika arkivplagg och evenemang med fokus på hållbarhet? Svar: Oscar Jacobsons nya butikskoncept!

Rasmus Blom  |  Publicerad 2021-10-10 16:16  |  Lästid: 3 minuter

Modetrender kommer och går, men ingen trend har dominerat modebranschen lika hårt de senaste åren som hållbarhet. Varenda modenyhet av i dag handlar om klimatet på ett eller annat sätt och Greta Thunberg har snart frontat fler modemagasin än David Beckham. Är det inte brittiska GQ är det i-D Magazine eller som senast nystartade Vogue Scandinavia.

Nu lägger King-favoriten Oscar Jacobson in en extra grön växel och lanserar en stor hållbarhetsbutik vid namn Sustain by Oscar Jacobson.

Med den 167 kvadratmeter stora Stockholmsbutiken vill herrmodevarumärket förändra våra konsumtionsvanor i grunden. Oscar Jacobson har alltid gjort kvalitetsplagg med lång livslängd vilket i sig är hållbart, men den nya butiken kommer bjuda på en rad nya initiativ så som uthyrning av smoking och festkläder, att låta kunden lämna in och sälja vidare tidigare använda Oscar Jacobson-plagg, samt sälja unika plagg från arkivet. I den nya butiken hittar man även den redan existerande tjänsten Custom Made, där kunder ges möjlighet att sy upp nya plagg av överblivna tyger från tidigare säsonger.

– Förutom att genomlysa produktionsledet, som står för cirka 80 procent av ett plaggs miljöpåverkan, är att förlänga ett plaggs livscykel en av de enskilt viktigaste åtgärderna klädindustrin kan göra för miljön enligt studier. Med Sustain by Oscar Jacobson kan vi vara med och bidra i arbetet med att främja nya konsumtionsmönster för en mer hållbar modebransch, säger Oscar Jacobsons vd Richard Woodbridge.

Sustain by Oscar Jacobsson är ett första steg för Oscar Jacobsson att hitta nya lösningar för smartare och mer hållbar konsumtion av mode.

– Oscar Jacobson liksom de flesta modebolag genomför ett stort förändringsarbete med att hitta nya lösningar för att göra industrin mer hållbar. Vi har tittat till vårt erbjudande, vår produkt, och hur vi på allra bästa sätt kan göra mer. Att majoriteten av vår produktion sker i Europa, att vi arbetar med det vi kalla slow fashion – hållbarhet över tid i form av kvalitet, design, att plagget ska stå sig modemässigt och också kunna anpassas till en kropp som får nya mått under en livstid - för att nämna några saker vi redan gör. Det räcker givetvis inte och Sustain by Oscar Jacobson är tänkt att vara en ny plattform för oss i vårt nuvarande och framtida hållbarhetsarbete, och vi ser redan över hur vi kan förlänga konceptet även digitalt, fortsätter Richard Woodbridge.

Sustain by Oscar Jacobson ligger på Birger Jarlsgatan 78 i Stockholm. Tanken är att butiken ska fungera som en levande mötesplats med tillfälliga pop-ups, konstutställningar och specialkollektioner med fokus på just hållbarhet. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-10-10 16:16