Så gör du en perfekt Pisco sour

De bästa resorna går via barskåpet. King vidgar vyerna med världens vassaste drinkklassiker.

Joel Ågren  |  Publicerad 2021-07-09 15:31  |  Lästid: 2 minuter

”Nationaldrinken i både Chile och Peru, men ursprunget är omtvistat. Vissa säger att Pisco sour skapades i San Francisco före förbudstiden. Andra menar att amerikanske emigranten Victor Morris skapade drinken i sin bar i Lima runt 1916. Säkert är att drinken är en variant på Whiskey sour med sydamerikanska brandyn pisco som bas.”

Du behöver:
60 ml pisco
15 ml färsk citronjuice 
15 ml färsk limejuice 
22 ml sockerlag* 
1 äggvita 
3 droppar Angostura bitters, för garnering 

Gör så här:
Häll alla ingredienser i en shaker utan is och torrskaka kraftigt i 30 sekunder. Fyll shakern med is och skaka i ytterligare 15–20 sekunder, eller tills utsidan av shakern börjar frosta. Sila upp i ett coupeglas och garnera med några droppar Angostura bitters. 

 *Sockerlag

Gör så här: 
Blanda 250 ml vatten och 200 g socker i en kastrull. Värm upp på medelvärme. Var noga med att lagen inte börjar koka. Rör tills allt socker är upplöst. Ta kastrullen från spisen och häll sockerlagen i en återförslutningsbar glasflaska. Kyl före användning. Håller cirka 3–4 veckor i kylskåp. 30 ml vodka gör att sockerlagen håller ännu längre. 

Bästa Limabaren för en Pisco sour

Carnaval, San Isidro
För protokollet: Är du på jakt efter en traditionell Pisco sour, vänd i dörren. Är du däremot öppen för att vidga smakvyerna och dricka några av de mest ambitiösa drinkar Sydamerika har att erbjuda, välkommen till Carnaval! Detaljfokuset bakom Perus mest välrenommerade cocktailbar är knivskarpt, ambitionerna skyhöga och priserna därefter. Baren har till och med sitt eget islabb (!).

Receptet är hämtat ur boken Spirited – Cocktails from around the World (Phaidon) av Adrienne Stillman. 

Dela på Facebook
Tweeta