Philip: Så klär du dig när det regnar

Här är 5 goda råd att tänka på när det vankas regn.

Philip Conradsson  |  Publicerad 2017-11-27 10:00  |  Lästid: 2 minuter

Sägningen ”det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder” må vara både intetsägande och uttjatad men har trots allt en helt korrekt innebörd. I vårt svenska klimat krävs en ordentlig uppsättning av plagg som kan tas fram när det väl behövs. Däremot bör plaggen nödvändigtvis inte vara anpassade endast för tillfällen då regnet står som spön i backen utan ska funka vilken annan dag som helst. Praktiskt behöver verkligen inte betyda fult och tråkigt.

1. Det yttre lagret

Det finns inget bättre än syntetmaterial eller material som är ytbehandlade för stå emot regn och rusk. Däremot andas sällan syntetmaterial särskilt bra då dem är tillverkade för att stå emot just väta och vind. Det viktiga är helt enkelt att det regn enkelt rinner av och inte under några omständigheter tränger igenom.

Philip: Så klär du dig när det regnar
Rock från brittiska Mackintosh i en ytbehandlad bomullskvalité som står emot de värsta regnskurarna.

2. Lager på lager

Det finns bra och mindre bra plagg att bära under ditt ytterplagg. Ett gott råd är att bära fler än ett lager under jackan i syntetmaterial då den i sig själv inte kommer hålla dig varm, fördelaktigt en tunnare tröja i exempelvis merinoull. En allt för grovstickad tröja kan bli outhärdligt varm då jackan i syntet inte släpper in varken vind eller väta.

3. Bär skor med gummisula

Går du till vardags i skor med lädersula bör dessa lämnas hemma när det är riktigt blött. Satsa istället på ett par med gummisula som omöjliggör att väta kommer in underifrån. Det finns många bra alternativ på marknaden av både formell och mer avslappnad karaktär, ett par sneakers i läder(med gummisula) är till exempel bättre än ett par formella läderskor med lädersula när regnskuren är framme.

Philip: Så klär du dig när det regnar
En ordentlig gummisula på en sko från den amerikanska tillverkaren Allen Edmonds.

4. Undvik ullplagg

När regnet står som spön i backen bör plagg av ull undvikas i det yttersta lagret. Däremot gör sig plagg av ull ypperligt som lagerplagg under en vind- och vattenavstötande överdel. Skulle vinterrocken vara på när regnskuren är framme är det sällan något problem men heller inte ultimat i längre perioder då ull absorberar väta.

5. Använd paraply

Paraplyet är för många självklart men långt ifrån för alla. Att investera i ett paraply i snygg design och av god kvalité är verkligen en fröjd och inte minst en otroligt elegant accessoar för varje regntillfälle.

Philip: Så klär du dig när det regnar
Premiumparaply från svenska Carl Dagg


Dela på Facebook
Tweeta