Så snor du stilen av Cary Grant

Med välsittande grå kostymer, krispiga vita skjortor och avslappnad elegans skrev skådespelaren Cary Grant in sig i historieböckerna som en av vår tids största stilförebilder. 

Andreas Weinås | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-03-23 15:32  |  Lästid: 2 minuter

Cary Grant, eller Archibald Alexander Leach som han egentligen hette, föddes 1904 i Bristol, Storbritannien, där han i unga år reste runt som akrobat i en resande cirkus. Endast 16 år gammal anländer han för första gången till USA, och på mindre än tio år har han lyckats etablera sig som skådespelare. Efter en uppsjö av roller står han i mitten av 50-talet på karriärens topp och samarbetar med Alfred Hitchcook i filmerna To Catch A Thief (1955), där Grant spelar den pensionerade mästertjuven John Robie, samt i North by Northwest (1959) där hans rollkaraktär Roger Thornhill förväxlas med en spion. Två roller som blivit ikoniska även för Grants klädsel där han matchar solbrännan med en perfekt smoking och där grå frescokostym bärs med sköldpaddsmönstrade solglasögon.

Trots två nomineringar vann aldrig Cary Grant någon Oscar under sin aktiva karriär (han tilldelades en heders-Oscar 1970), men i stilsammanhang kommer han alltid att klassas som en av de absolut största. Med perfekt sittade kostymer, inte sällan direkt från galgen, utstrålade han en avslappnad elegans och en värdighet få kan matcha.

Foto: Getty Images

Tre nyckelplagg att investera i

Grå kostym från Ströms Sartorial Project

Inget plagg utstrålar Cary Grant mer än en enkelkläppt grå kostym i frescoull. 11 998 kr.

Skjorta från Turnbull & Asser

Lika viktig som kostymen är den vita skjortan med dubbel manschett och cutaway-krage. En hörnsten i Cary Grants personliga garderob. 2 400 kr.

Sköldpaddsmönstrade solglasögon från TBD Eyewear Donegal

De ljusa, sköldpaddsmönstrade solglasögonen Grant bar i  filmen North by Northwest har blivit ett signum för stilen. 1 599 kr

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-03-23 15:32