Saken är biff – svenska stjärnkocken klar för ”kock-VM” i Lyon

Den svenska stjärnkocken Gustav Leonhardt är klar för världsfinalen i Boucse d’Or efter att ha tagit silver i Europafinalen i Trondheim.

Ludvig Hällström  |  Publicerad 2024-03-22 10:31  |  Lästid: 2 minuter

Efter 5 timmar och 30 minuters intensivt tävlande mot Europas kulinariska elit var saken biff – den svenska stjärnkocken Gustav Leonhardt med team Sweden i ryggen står nu klar för världsfinalen i Bocuse d’Or som går av stapeln i slutet av januari 2025 i Lyon.

Resultatet är ingen skräll, Leonhardt är en tungviktare när det kommer till matlagning på högsta nivå, har tidigare stått i köket på Michelinkrogarna Agrikultur och Aira och är nu en del av Airas Research & Development team.

Under Europafinalen i Trondheim tävlades det i grenarna Platter och Plate, den förstnämnda betonar kreativitet och extravagans i upplägget medan den senare kategorin kräver en mer klassisk presentation.

I Platter hämtade Leonhardt inspiration från sin uppväxt i Sörmland och serverade norsk Skrei med ugnsrostad pilgrimsmussla ’lacqué, beurre blanc på pilgrimsmussla, och en consommé på klippfisk, potatis och ingefära.

I Plate följdes detta av stekt biff på högrev, lättrökt renskaft, ’Jus pâte d’épices’ och brynt smör, foie gras ’brulé,’ och päron och svamp pocherade i akvavit.

Med finalplatsen i Lyon hemkammad är siktet nu inställt på guld:

”Det här är ett kvitto på att vårt hårda slit gett resultat, och att Sverige fortfarande platsar som en av världens bästa gastronomiska nationer”, säger Gustav Leonhardt.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-04-02 11:42