Salong Betong släpper snus: Här är Göteborgs Rapé Stark

Snusjätten Swedish Match och tatueringsstudion Salong Betong slår sina kloka huvuden ihop och lanserar Göteborgs Rapé Stark. King träffar Salong Betong-duon Danne och Bleckan.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2016-05-12 22:01  |  Lästid: 4 minuter
Salong Betong släpper snus: Här är Göteborgs Rapé Stark
Danne och Bleckan på Salong Betong har designat nya Göteborgs Rapé Stark. Foto: Bingo Rimér

Göteborgs Rapé Stark är precis som det låter: en starkare variant av Göteborgs Rapé White – en av Swedish Match bäst säljande produkter. Designen på dosan är framtagen efter ett handritat original av Anders ”Bleckan” Bleckhorns på Salong Betong – Sveriges kanske mest kända tatueringsstudio. Upplagan är begränsad till drygt 150 000 exemplar och börjar säljas i Swedish Match butiker i dag, den 13 maj, och på 7–Eleven och Pressbyrån från den 16 maj.

Salong Betong släpper snus: Här är Göteborgs Rapé Stark
Danne och Bleckan. Foto: Bingo Rimér

Göteborgs Rapé är en av de enskilt största produkterna på den svenska snusmarknaden och har en stark position som ett urbant snus. Salong Betong är idag en av Sveriges mest omtalade tatueringsstudios och varumärket Salong Betong har växt om sig själv flera gånger om. Nu sammanförs dessa två i ett designsamarbete för den nya produkten Göteborgs Rapé Stark.

– Det är med stolthet som vi nu presenterar vårt designsamarbete med den välrenommerade tatueringsstudion Salong Betong. Vi var väldigt petiga med valet av samarbetspartner, då det är första gången som vi låter en extern partner få fria händer att göra en tolkning av vårt starka varumärke Göteborgs Rapé. Vårt enda kriterium var att Göteborgs Rapés karaktäristika blå färg skulle vara kvar – resten var upp till Bleckan att kreera och vi är minst sagt nöjda med resultatet som nu lanseras, säger Jenny Belsco, varumärkeschef för Göteborgs Rapé.

Salong Betong släpper snus: Här är Göteborgs Rapé Stark
Danne och Bleckan vid ritbordet. Foto: Bingo Rimér
Salong Betong släpper snus: Här är Göteborgs Rapé Stark
Loggan till Göteborgs Rapé Stark. Foto: Bingo Rimér

Det är inte första gången som Salong Betong gör samarbeten. Nyligen lanserades deras sneakers-samarbete och innan dess har man kunnat se Salong Betongs karaktäristiska design på såväl porslin som kalsonger. När de fick förfrågan om ett samarbete med Swedish Match lät de inte svaret dröja.

– När Danne berättade om projektet var det en självklarhet för mig att ta mig an uppdraget! Helt ärligt så tackade jag ja till jobbet utan att veta vad det var för ekonomisk vinning. Snus ligger mig varmt om hjärtat och detta har varit ett otroligt ärofyllt uppdrag! När det kommer till designjobb och samarbete så lägger jag stort sentimentalt värde i det. Snus har varit en del av mig under lång tid och jag har alltid sett det som en belöning och inte en last. Det är stort att ha fått jobba med snus – en svensk produkt med ett stort kulturarv, säger Anders ”Bleckan” Bleckhorns, grundare och konstnär på Salong Betong

Salong Betong släpper snus: Här är Göteborgs Rapé Stark
Stark tobak med Salong Betong. Foto: Bingo Rimér

Salong Betong gick från ingenting till någonting. Nu är de stadigt på väg från någonting till allting.

– För åtta år sedan ritade jag Salong Betongs logotyp i blyerts utan ritbord och kopiator och jag och Danne renoverade ett soprum i ett hyreshus som idag är vårt huvudkontor. Att vi idag, som första utomstående konstnär, fått göra en tolkning av Göteborgs Rapé, ett snus med anor från 1919, är stort. Vi tvekade inte en sekund att anta utmaningen och det känns mäktigt att ha fått vara med och skapa denna produkt, säger Bleckan.

Salong Betong släpper snus: Här är Göteborgs Rapé Stark
Foto: Bingo Rimér

Göteborgs Rapés ljusa tobakskaraktär med citrus- och enbärsinslag är sig lik sedan starten 1919 och den begränsade upplagan utav Göteborgs Rapé Stark tar fasta på detta årtal. Förutom att den nya produkten Göteborgs Rapé Stark har en unik handritad design, gjord i klassisk Salong Betongstil, så har produkten även en kryddigare tobakskaraktär och högre nikotinstyrka än den klassiska Göteborgs Rapé White.

– Vi har varit med och skapat en helt ny produkt tillsammans med ett tight projektteam på Swedish Match. Det är svårt att sätta ord på hur det känns. ”Mäktigt” är kanske en rättvis benämning för att beskriva känslan? säger Daniel ”Danne” Beijner, grundare Salong Betong.

Salong Betong släpper snus: Här är Göteborgs Rapé Stark
Göteborgs Rapé Stark släpps i drygt 150 000 exemplar.

Dela på Facebook
Tweeta