Svenska Josephine är en av världens bästa bartenders – så gör du hennes drinkar

Svenska Josephine Sondlo hamnade på en sjundeplats i världens största bartendertävling, World Class, i Mexico City. Här är receptet på hennes tre vinnande drinkar.

Redaktionen  |  Publicerad 2017-09-19 09:13  |  Lästid: 3 minuter

Temat på årets tävling var hållbarhet. I fyra dagar tävlade världens 55 bästa bartenders med sin charm, personlighet och förmåga att skapa välsmakande och innovativa cocktails, med målet att få kalla sig världens bästa bartender.

De tävlande stod inför utmaningar som Mex-eco; där syftet var att komponera en cocktail med hållbarhetsfokus, Signature; där tanken var att blanda en cocktail med en personlig historia, Heat of the moment; där meningen var att skapa en drink med mexikanska ingredienser, och till sist Cocktails at home; där det var tänkt att komponera en enkel cocktail i ett tv-kök. 

”Jag är väldigt stolt över att bli världens sjunde bästa bartender. Och jag har lärt mig så många saker i år som jag kan utnyttja när jag ställer upp igen nästa år,” säger Josephine Sondlo. 


Här är tre drinkar som gav Josephine en sjundeplats:  

Billy Märy: 

Svenska Josephine är en av världens bästa bartenders – så gör du hennes drinkar

125 ml färsk tomatjuice
50 ml Ketel One Vodka smaksatt med krondill 25 ml Billy Märy paste*

Tillsätt ingredienserna i rörglas & rör om tills det blivit kallt, häll över i ett highball glas och garnera med selleristav eller pickles

*Billy Märy paste 200 g körsbärstomater

Worcestershire sås
Nypa salt
25 ml äpplecidervinäger
15 ml fisksås
30 ml honung
15 ml socker
1 skiva ingefära, hackad
2 skivor grillad röd chili utan kärnor 3 skivor pepparrot, hackade
Juice från 1 lime
5 svarta pepparkorn
5 röda pepparkorn
5 vita pepparkorn
En matsked rökt paprikapulver
1 g xantangummi


Blanda allt, utom tomaterna och xantangummi, och låt det dra i en timma.

Rosta tomaterna i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Lägg dem i en mixer och puréea dem. Häll purén genom en sil. Blanda Worcestershire och xantan i mixern tills det får en slät konsistens. 

Game Changer 

Svenska Josephine är en av världens bästa bartenders – så gör du hennes drinkar

40 ml Tanqueray 10 tvättad med Milky Oolong te*

15 ml lime


15 ml sockerlag
10 ml kolsyrad vassle**

* Te-tvättad Tanqueray 10
Ta tebladen från Milky oolong-te (vilket grönt te som helst fungerar om man inte har tillgång till just ett Milky Oolong) som bryggts en gång och blandats med Tanqueray 10, låt laka ur i 10 minuter, sila.

** Kolsyrad vassle
Steg 1
Sila vassle från 500g grekisk yoghurt Blanda med 200 ml vatten

Steg 2
200 g socker
Skalet från två ananaser
Zest från 1 grapefrukt
5 g lapsang souchon-te (spolad, dvs använt en gång för att brygga te)
5 g milky oolong-blad (spolad)
Blanda allt och låt de stå i 2-12 timmar. Ju längre, desto mer koncentrerad smak.


Tillsätt vassle & vatten, sila. Häll i det i en soda streamer och kolsyra.

Lapsang souchon är en svart, rökig. Milky oolong är en grön tesort med inslag av ananas och grädde. Båda går att köpa hos välsorterade tebutiker.

Disco Dancer 

Svenska Josephine är en av världens bästa bartenders – så gör du hennes drinkar

30 ml pisco
20 ml pimms
10 ml gurka
10 ml noillly prat
30 ml färskpressad citronjuice 20 ml socker

3 droppar grön chartreuse 5 myntblad


Häll alla ingredienser i en shaker tillsammans med is, skaka och dubbelsila i ett stort cocktailglas. Tillsätt en stor isbit och garnera med ett myntblad. 

Diageo World Class är världens största och mest prestigefulla bartendertävling. 15 000 bartenders från 57 olika länder har hittills blivit tränade i tävlingen, som nu är inne på sitt åttonde levnadsår. 



Dela på Facebook
Tweeta