Karriärexperten: Tre goda råd för en lyckad arbetsintervju

Filip Strömbäck svarar på frågor om jobb och karriär från Kings läsare.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-05-21 12:43  |  Lästid: 3 minuter

Behändiga avstånd

Fråga: Jag har blivit kontaktad om ett jobb som ligger precis runt hörnet dit jag kommer att flytta snart, och det är så klart en anledning till att jag är sugen på jobbet. Kan jag säga det?

Svar: Det korta svaret är: Nej. Det lite längre svaret innehåller en motfråga till dig själv: Hade du velat bli utvald av din livspartner för att det är så praktiskt att du fixar matlådor till er båda varje dag? Troligen inte. Troligen vill du kanske känna dig utvald, med eller utan matlådorna. Med det sagt, var tydlig med att beskriva ANDRA motivationsfaktorer för varför du vill ha jobbet, men i en bisats kan du gärna låta dem förstå att det är en himla praktisk uppsida för arbetsgivaren att ha medarbetare som bor så nära jobbet.

Karriärexperten: Tre goda råd för en lyckad arbetsintervju
Filip Strömbäck har lång erfarenhet från rekrytering och personbedömning. Han är medgrundare till den digitala matchningstjänsten Exparang.com och driver poddarna Stiljournalen och Tjena chefen! Varje månad besvarar han frågor om jobb och karriär från Kings läsare.

Långa CV:n

Fråga: Jag fick höra från en kompis som pluggat på Handels att ett CV bara får vara en sida långt. Stämmer det?

Svar: Ja, om du lever i en fyrkant och aldrig har för avsikt att interagera med folk utanför fyrkanten så stämmer det alldeles utmärkt. Om du däremot kan tänka dig att nå ut till folk i resten av världen så stämmer det inte alls.

Det finns inga tramsiga regler om att en CV (notera att CV är ett n-genusord) ska vara en sida lång och om det inte får plats så får du minska fonten till storlek 6. Däremot, tänk att en person ska kunna ögna igenom din CV tre minuter före mötet med dig och ändå ha hunnit skapa sig en hygglig förståelse för vad du gjort i din karriär. Undvik för långa texter om jobb i början av karriären och skippa att rada upp alla internutbildningar du gjort. Lägg lite krut på att stolpa upp konkreta resultat och ansvarsområden i dina senaste jobb i stället.

Självklart beror det på hur mycket erfarenhet du har, och i början av karriären finns det en poäng med att fylla ut sin CV, helt enkelt så att det ser lite fylligare ut. Dessutom kan det vara superrelevant att du jobbade i kassan på Ica på somrarna under gymnasiet! Allt medan tiden går och ditt hår grånar kan du börja skära bort rätt radikalt, för dina nya erfarenheter blir mer beskrivande av vem du är i dag. 

En bra huvudregel är att en CV bör vara mellan 1 och 2 sidor lång, och att allt därutöver kan lämnas som appendix eller bilagor. 

 

Korrekt klädsel

Fråga: Jag ska på intervju hos ett företag som jag tror har en rätt avslappnad kultur, men jag själv arbetar vanligtvis i kostym. Hur ska jag tänka när det gäller kläder för själva intervjudagen?

Svar: Grundregeln är nog ändå att det är enklare för dig att förklara varför du kommer i slips och kostym till anställningsintervjun än att förklara för din chef varför du har sneakers och jeans på dig. Så behåll dina vanliga kläder även för intervjudagen. På promenaden till intervjun kan du dra av slipsen och knäppa upp ett par knappar på skjortan samt rulla upp ärmarna ett par varv. Allt för att minska onödiga filter. Lycka till!

 

Frågor? Skicka dem till filip@exparang.com.

Dela på Facebook
Tweeta