Tre skjortkragar att hålla koll på

Varför gör sig en cutaway-krage bra tillsammans med slips? Hur kommer det sig att button-down skjortan har knäppning vid kragen? Philip Conradsson reder ut begreppen.

Philip Conradsson  |  Publicerad 2018-03-19 09:09  |  Lästid: 3 minuter

När det kommer till skjortor finns det otroligt många alternativ att välja på. Material och passform två komponenter som är av största vikt för att göra ett så lyckat skjortköp som möjligt. I dagens artikel har vi däremot inte valt att fokusera på varken material eller passform utan i stället äga oss åt kragar. Oavsett vilken du bäst trivs med är en generell kunskap alltid nyttig att ha med sig. 

Button down-kragen:

Den utan tvekan minst formella kragen av våra tre utvalda. Förutom att vara minst formell är kragen med största sannolikhet också mest populär, framförallt i ledigare sammanhang. Den har en krage som knäpps vid snibbarna mot skjortans frontparti. Det är en detalj som från början endast var funktionell och togs fram till hästpolospelare för att undvika att kragen blåste upp i spelarnas ansikte. I dag är knäppningen mer en detalj som män världen över lärt sig att älska. Trots att button down-kragen många gånger anses minst formell kan den utan problem bäras uppklätt till kostym eller uddakavaj men likväl nedklätt till chinos och jeans.

Ni hittar skjortan här.

Tre skjortkragar att hålla koll på
Button down-skjorta från Stenströms.
Tre skjortkragar att hålla koll på
Detaljbild på button down-kragen.

Turndown

En ständig trotjänare för många skjortentusiaster världen över. Turndownkragen är inte känd för att vara mest extravaganta, snarare tvärtom. Många gånger påminner turndownkragen om cutawaykragen men det finns vissa skillnader. Vad som kännetecknar turndownkragen är att dess skjortsnibbar pekar nedåt istället för ut emot axlarna som på en cutaway, även att kragen generellt är aningen mindre och har spetsiga kragsnibbar. Turndownkragen anses ofta vara den mest formella skjortkragen och förekommer därför ofta i tunnare bomullsutförande såsom poplin. När det kommer till smokingskjortor är just turndownkragen den mest vanliga då den utan tvekan gör sig bäst med fluga.

Ni hittar skjortan här.

Tre skjortkragar att hålla koll på
Skjorta från Turnbull & Asser med turndownkrage.
Tre skjortkragar att hålla koll på
Detaljbild på turndownkragen.

Cutaway/Full Spread

Cutaway- och full spread-kragen delas ofta upp i två olika modeller, däremot är skillnaderna ofta mycket små. Generellt är full spread den skjortmodell där kragsnibbarna pekar mest ut mot axlarna. Cutaway-kragen och full spread-kragen har varit väldigt populära de säsongerna på grund av att de lämpar sig lika bra med en grov slips till kostym som uppknäppt med en ledigare uddakavaj.

Ni hittar skjortorna här & här.

Tre skjortkragar att hålla koll på
Skjorta med cutawaykrage från italienska Barba Napoli
Tre skjortkragar att hålla koll på
Detaljbild på cutawaykrage
Tre skjortkragar att hålla koll på
Skjorta med full spread-krage från Eton.
Tre skjortkragar att hålla koll på
Detaljbild på full spread-krage.
Dela på Facebook
Tweeta