Veja lanserar exklusiva sneakers med Rick Owens

Hållbart möter high end när Veja lanserar en exklusiv sneakerkollektion tillsammans med det utmanande modemärket Rick Owens.

King Magazine logotyp
Marlon Appelgren  |  Publicerad 2019-09-30 14:34  |  Lästid: 2 minuter

I en modebransch där hållbarhet blivit den viktigaste aspekten för konsumenten har Veja bevisat sig vara ett av skomärkena att räkna med. När varumärket började sin resa för 15 år sedan var en stor målsättning att kunna visa ett socialt ansvar för sina kunder. Under dessa år har Veja därför bland annat arbetat i 14 år med att köpa in ekologisk bomull utan mellanhänder – direkt från kravmärkta gårdar i Peru och Brasilien.

Nu inleder Veja ett samarbete för lanseringen av ännu en hållbar sneakermodell, men denna gång med extra mycket attityd. Tillsammans med det experimentella high end-märket Rick Owens har man tagit fram en löparsko som präglats av Rick Owens kompromisslösa design som sedan gifts ihop med den nya, innovativa tekniken som används i Vejas löparskor.

Veja x Rick Owens sneakers, 2 499 kr.

Skons sulan är 45% biobaserad och består bland annat av sockerrör, bananolja och risskal. Den kompletteras även av en så kallad L-FOAM dämpning som tillverkats av 50% brasiliansk naturgummi. Skon har formas av 3D-stickad material som gör den sömlös och luftig, och den finns tillgänglig i färgerna beige, svart och grå. Rick Owens signaturdetaljer ses bland annat i skornas val av färgbetoning och de utstickande, svarta banden.

Veja x Rick Owens-samarbetet finns tillgängligt online och hos utvalda återförsäljare för 2 499 kr.

Mer om Rick Owens

Trots sitt amerikanska ursprung från Los Angeles är Rick Owens allt annat än det man först förknippar med USA. Glöm preppy och allt vad sportigt heter – i Rick Owens värld bygger allt på en mörkt gotisk avantgardism.

Själv har Owens myntat termen ”glunge” (som i glamour och grunge) för att beskriva sitt formspråk som till stor del utgörs av dyrbara material såsom läder och silke med ett noga övervägt mått apokalyptiskt förfall. Sedan flytten till Paris 2003, där han därefter hållit samtliga visningar, har Owens etablerat sig som en av de mest influentiella (läs: imiterade) och distinkta modeskaparna i sin genre. Där bland annat Ann Demeulemeester, Gareth Pugh, Damir Doma och nu även svenska Obscur kan räknas med.

Rick Owens under sin modevisning på Paris Fashion Week, 2016. //Foto: Getty Images

Kanske allra mest känt är märket för sina smalt skurna jackor i lyxigt behandlat lammskinn med en nästintill kultliknande anhängarskara. Till basutbudet hör på herrsidan även snörade drop-crotch byxor, långärmade t-shirts i omöjligt tunn jersey, stickat, massiva high-top sneakers samt kilklackar för män.

Produktionen sker uteslutande i Italien vilket gör att prisbilden ligger i lyxklassen. För att tilltala en yngre kundgrupp med något tunnare plånböcker finns även underkollektionen DRKSHDW som bygger på samma estetik i något mindre lyxiga material.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-09-30 14:52