Det här var svenskarnas favoritsnus 2018 – se hela listan

Prisvärda Granit i försäljningstopp när e-handlaren Snusbolaget.se summerar förra årets mest sålda snussorter.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-04-02 11:14  |  Lästid: 2 minuter

Det går alldeles utmärkt att argumentera för att snus är en av Sveriges mest älskade produkter. Traditionen är stark: det som – högst eventuellt, men också högst troligt – började med att din pojk- eller flicklagstränare i fotboll tryckte upp en ettan lös under läppan vid sidlinjen på en lerig sjumannaplan har utvecklats till ett flitigt portionssnusande samhälle, där smaksatt snus i dag samsas med tidlösa klassiker som General i snuskylen.

Snus engagerar svenska folket – och Kingredaktionen. Men vilka snussorter är populärast? Det vet vi nu tack vare en pinfärsk undersökning från Snusbolaget.

De senaste åren har alltfler tobaksfria snussorter (så kallat vitt snus) som Zyn och Nordic Spirit tillkommit – och, precis som nikotinfritt snus, ökade försäljningen markant 2018. Försäljningen av vitt snus ökade med 255(!) procent medan nikotinfritt snus ökade med 20 procent. Från rapporten är det också noterbart att den gamla högstadiesanningen att man börjar snusa för att det är coolt inte stämmer: de allra flesta börjar snusa för att sluta röka.


Det här var svenskarnas favoritsnus 2018 – se hela listan
Så kallat vitt snus (tobaksfritt snus) växer i popularitet.

Svenskar ställer sig också positivt till smaksatt snus, där smaker av mint, lakrits och bär är populärast. I det lite dyrare snussegmentet är snus med smak av whisky omtyckt.

– Whisky är favoritsmaken hos dem som är villiga att lägga lite mer pengar på sitt snus. Det är en exklusiv smak, så det är egentligen inte så konstigt, säger Markus Lindblad, informationschef på Snusbolaget.se.

När vi summerar de populäraste snussorterna – alla kategorier – hamnar hyfsat billiga snussorter som Granit, Knox och Kaliber i topp. Något överraskande hamnar snusarnas snus, General "bara" på en sjunde plats.

10 populäraste snussorterna i Sverige 2018

 1. Granit
 2. Knox
 3. Kaliber
 4. One
 5. LD
 6. Xrange
 7. General
 8. Kronan
 9. Lundgrens
 10. Offroad

Nikotinfritt snus

 1. Zeroberg
 2. Onico
 3. Qvitt
 4. KickUp
 5. XQS
 6. Grab

Tobaksfritt snus

 1. ZYN
 2. Nordic Spirit
 3. Skruf
 4. Lyft

Smaker, smaksatt snus

 1. Mint
 2. Lakrits
 3. Bär
 4. Övriga smaker
 5. Frukt
 6. Citrus

Dyra(re) snus

Lös

 1. General Mackmyra Lös
 2. Röda Lacket Lös
 3. Göteborg Prima Fint Lös
 4. Crafted Snus Kardus Highland Single Cut Lös
 5. General Extra Stark Lös

Portion

 1. Islay Whisky Portion
 2. Islay Whisky Portion White
 3. General Onyx
 4. General G.3. T.N.T Slim
 5. Jakobssons Melon Stark

Undersökningen är gjord av Sveriges största e-handlare inom snus, Snusbolaget. Rapporten är baserad på beställningar av 170 000 kunder i Sverige samt en attitydundersökning kring snus bland nära 4 000 kunder.


Artikeln publicerades först på Café.

Dela på Facebook
Tweeta