En grundkurs i slips

Roger Åkesson, designer och skräddare för Morris, ger dig en lektion i slips.

Jonny Söderström  |  Publicerad 2012-02-21 14:02  |  Lästid: 2 minuter
En grundkurs i slips
Roger Åkesson, designer och skräddare för Morris. Foto: Björn Terring.
En grundkurs i slips
Boss Selection, 1 199 kr.
Knuten med four-in-hand.

†Satsa på siden/silke, alternativt en ullkvalitet. På hösten är det mer naturligt med ull, vår/sommar passar siden bäst – men även linne är helt okej.

†Hos en god kvalitetsslips ska tygstyckena vara skurna i 45 grader och sydda i tre diagonala skikt.

†För att kolla konstruktionskvaliteten kan du använda det gamla tricket att hålla slipsen i den smala ändan och låta den hänga rakt ner – om den vrider sig bör du välja en annan slips.


Satsa på en mindre mönstrad alternativt enfärgad slips vid det första inköpet. Den matchar det mesta – allt ifrån mörk kostym och vit skjorta till tweedkavaj och jeans – och den funkar bra i både formella och mer avslappnade sammanhang.

Var försiktig när du knyter och knyter upp slipsen efter användning, så att de längsgående löpstygnen inte brister. Var mjuk på handen.

Tänk på att alltid knyta upp slipsen efter användning, det är extra viktigt när det handlar om linneslipsar, som annars blir väldigt skrynkliga och nästan oanvändbara.

Dra slipsen mellan fingrarna för att släta ut den efter användning, och förvara den om möjligt hängande. Ge slipsen tid att vila ut, använd inte samma slips dag efter dag.


Om du av någon anledning skulle behöva stryka slipsen, tänk då på att alltid använda en lätt fuktad trasa/handduk mellan järn och slips.

Tänk på att en fodrad slips ger ett bättre resultat på längre sikt, då slipsens livslängd ökar.

Slipsar i 100 procent kashmir är fantastiska på alla sätt, men väldigt känsliga.

Välj om möjligt slips i harmoni med skjortkragens modell och slagbredd på kavajen. Till en liten skjortkrage och smala kavajslag passar en smal slips på cirka sju centimeter bäst. Cut away-krage och breda kavajslag tål en bredare slips.


Undvik i möjligaste mån de hemska windsorknutarna, som av någon anledning blivit en plåga i Sverige, an­­vänd i stället med fördel four-in-hand – enkel eller dubbel.

Se även filmen KING Style Guide – så knyter du din slips här. 

Dela på Facebook
Tweeta