Joaquin Phoenix 8 bästa filmer rankade

Höstens Oscar-stinkande storfilm "Joker", där Joaquin Phoenix spelar i huvudrollen, har efter helgens storslam äntligen landat i biograferna. King gör dig redo för biomörkret med höstens mest hajpade skådespelare.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2019-10-09 15:58  |  Lästid: 5 minuter

Även fast det bara gått några dagar sen höstens Oscar-osande Joker fick sin efterlängtade premiär kan man lugnt konstatera att det råder en viss Joaquin Phoenix-hype runt om i filmvärlden. Filmen om livsödet för Batmans evigt återkommande ärkefiende verkar nå ut och göra något med i stort sett alla – och dessutom har den levererat ett minst sagt skapligt box office-resultat. I USA drog filmen in så mycket som 93 miljoner dollar under premiärhelgen, och globalt nådde den upp till 234 miljoner dollar, något som gör Joker till den mest framgångsrika oktoberreleasen någonsin.

Att Joaquin Phoenix gått ”all in” för rollen är förstås något vi inte ens behöver titta på löpsedlarna för att fatta. Skådespelaren gick bland annat ner 23 kilo för att passa in i den rätta Joker-kostymen och levde under en längre tid på en diet av nästan bara frukt. Men det är långt ifrån den enda av nämnvärda och gedigna skådespelarinsatser Phoenix har i sin filmografi. Nu, när hans största film hittills äntligen visas på bioduken bjuder vi på åtta rollinsatser som gör dig lite extra förberedd för höstens storfilm. Här är skådisen Joaquin Phoenix 8 bästa rollinsatser!

8. Irrational Man (2015)

Joaquin Phoenix i filmen Irrational Man.

Man kan ju nästan kräva att varje stor skådespelare eller skådespelerska borde ha minst en Woody Allen-film i bagaget. Phoenix fick sin tur 2015 i filmen Irrational Man där han spelar en ständigt orolig filosofiprofessor som genomgår en existensiell kris, men vars liv får ny mening när han korsar vägarna med en student som spelas av Emma Stone.

Trailer till Irrational Man

7. Inherent Vice (2014)

Joaquin Phoenix i filmen Inherent Vice.

Den som gärna tar en resa till brännpunkten av 70-talets Kalifornien där gräs, hippies och Charles Manson-sekter kryllar i varje hörn gör rätt i att låta sig vaggas in i Phoenix andra film med Paul Thomas Anderson i registolen. Filmen om den ständigt pårökta privatdetektiven ”Doc” Sportello (Phoenix) som dras in i en härva av en försvunnen byggpamp och den mystiska kartellen Golden Fang är en behaglig psykedelisk tripp utan snedtändning.

Trailer till Inherent Vice

6. Gladiator (2000)

Få filmer slog ner lika hårt på bioduken som Ridley Scotts flerfaldigt Oscarsbelönade Gladiator. Inte minst blev den hyllad till skyarna för Russel Crowes insats i huvudrollen om en slav som kämpar för sin frihet. Men även om rampljuset mest riktades mot Crowe, förtjänar Phoenix rollprestation mer än ett hedersomnämnade. I Gladiator gör han en fullkomligt briljant insats som den lömske romerska kejsaren Commodus.

Trailer till Gladiator

5. You Were Never Really Here (2017)

Joaquin Phoenix i filmen You Were Never Really Here.

Att handskas med blodiga krigstrauman samtidigt som man jobbar som torped i en våldsam värld av kriminalitet kan minst sagt låta knepigt – eller rättare sagt: omöjligt. Den som vill se Phoenix i en lika mörk och obehaglig sinnesstämning som i Joker har hittat rätt. You Were Never Really Here är en film full av komplexa karaktärer vars djup aldrig riktigt avslöjas och vars öden placerats i ett moraliskt krångligt tema där gränserna för vad som är rätt och fel raderats. Hoppet för en ung kidnappad flicka ligger helt i händerna på den hopplösa karaktären Joe (Phoenix). Och hur han tvingas gå till väga för att ställa en och annan hemskhet till rätta är både gripande och obehagligt på ett nytt och tilltalande sätt

Trailer till You Were Never Really Here

4. Her (2013)

Joaquin Phoenix i filmen Her.

Spike Jonzes melankoliska dystopi blev tillsammans med Lost in Translation tonsättare för ett nytänkande filmiskt uttryck av ensamhet i futuristisk miljö. I en värld av ständig uppkoppling där oändlig informationsspridning, tusentals vänner och potentiella dejter bara är ett knapptryck bort har mänsklig isolering aldrig känts så påtaglig som här. Varför? För att filmen om en man som förälskar sig med sin dators operativsystem, och som sedan tampas med att hinna ikapp sin verklighet och känslor, är en träffsäker framtidsspaning om vart våra psyken kan hamna om vi låter digitaliseringen isolera oss.

Trailer till Her

3. Walk The Line (2005)

Joaquin Phoenix i filmen Walk The Line.

Få stora musiker har porträtterats så träffsäkert som när Joaquin Phoenix klev in och gestaltade stilikonen och countrylegendaren Johnny Cash. Phoenix har hyllats för sin kusliga likhet med Cash, både röstmässigt och utseendemässigt och kollegan Reese Witherspoon blev 2006 belönad med en Oscar för sin roll som June Carter.

Trailer till Walk the Line

2. Joker (2019)

Få filmer har satt sin publik i en sån obehaglig men samtidigt fängslande sits som höstens storfilm Joker. Regissören Todd Philips tolkning av den hotfulle Batman-skurken är ett porträtt av våld och utanförskap som är så unikt i sitt sätt att nå fram att vissa scener etsar sig fast på näthinnan långt efter att ridån fallit. Den medvetna känslan som uppstår när en halv biograf instinktivt brister ut i skratt åt någonting man egentligen kanske inte borde skratta åt är anledningen till varför den här filmen gör något med åskådaren som hen troligen aldrig varit med om förut.

Trailer till Joker

1. The Master (2012)

Paul Thomas Andersons mästerverk The Master från 2012 är ett svidande porträtt om underkastelse, makt och människans närhet till våld som löper igenom filmen som en skör, underliggande tråd som kan brista när som helst.

Filmen, där en avmagrad Phoenix spelar huvudrollen, handlar om marinsoldaten Freddie som återvänder från andra världskriget traumatiserad och ansluter sig till en märklig och religiös kult kallad The Cause. Sektledaren Dodd, som spelas av Philip Seymour Hoffman, har enligt många flera likheter med scientologins fader L. Ron Hubbard, något som diskuterats flitigt.

Trailer till The Master

Artikeln publicerades först på Café.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-10-15 11:54