Joaquin Phoenix galna diet för att gå ner 23 kilo inför rollen i ”Joker”

Skådespelare som tänjer på gränserna i drastiskt viktpendling har visat sig vara en rätt så avgörande gren i guldracet mot en Oscar. Inför rollen i "Joker" har Joaquin Phoenix gått samma väg. Hans diet? Ett äpple om dagen och inte mycket mer än så.

Marlon Appelgren | Foto: Warner Bros.  |  Publicerad 2019-09-26 14:22  |  Lästid: 4 minuter

Vi vet, hela fenomenet med Hollywoodskådisar som går ner drastiskt i vikt inför en viss roll har, efter ett flertal sönderhajpade exmpel och en kanske tillräckligt förtjänad uppmärksamhet, börjat kännas färdigtjatat och inte längre lika imponerande.

Till ämnet hör förstås skådespelaren Matthew McConaugheys välkända kilotapp, som blev kvitt med hela 23 kilo inför sin Oscarsbelönade roll i filmen Dallas Buyers Club (2013). Men det kanske mest självklara exemplet av alla var när Christian Bale inför The Machinist (2004) gjorde sig av med så mycket som 33 kilo för att uppnå rangliga 45 kilo.

Christian Bale i The Machinist (2004) till vänster, och i Batman Begins (2005) till höger. En viktresa som många – trots sina 15 år på nacken – fortfarande har svårt att släppa som samtalsämne.

Det kan kännas både rimligt och uttjatat att det ständigt skapas sensation kring skådespelare som ”gör det omöjliga möjligt” när det kommer till viktpendling. Man får dock inte glömma att en stor del av förtjänsten förstås ligger hos dietister och proffsläkare som lyckas skapa en viktresa vilken Biggest Loser-deltagare som helst skulle bli helt gråtfärdigt över att uppnå. Men att det kan vara farligt att pröva på själv hemma är däremot självklart.

Den som hunnit kika på Netflix nya komedifilm Between two Ferns: The Movie, med Baksmällan-skådisen Zach Galifianakis, har kanske noterat hur en viss intervju med Matthew McConaughey skapar dålig stämning när Galifianakis hänvisar till McConaugheys ovannämnda Oscarsbelönade insats i Dallas Buyers Club, och frågar: "Vem tror du svälter sig själv till döds först, du eller Christian Bale?"

Skämtet ledde förstås inte till några ryck i smilgroparna från McConaugheys sida, men för publiken och inte minst en viss Oscarsjury, är historien om hur en skådespelare förberedde sig inför en roll, inte bara en löpsedel i en och annan tidning, utan även en påminnelse i bakhuvudet om varför en viss skådespelare förtjänar en guldstaty.

En tunnare Matthew McConaughey än vi annars är vana vid, under inspelningen av "Dallas Buyers Club" 2013.

Tittar man på historieskrivningen för olika rollinsatser verkar det alltså som att fysiska omvandlingar blivit något av en förutsättning för en välmotiverad Oscarsvinst. Vi har Tom Hanks i Philadelphia (1993), Christian Bale, även i The Fighter (2010) och otaliga andra som ett kvitto på att den fysiska förberedelsen innan än roll är minst lika viktig som den faktiska insatsen framför kameran. Men naturligtvis – det är ens jobb som skådespelare att efterleva en fysisk förvandling för att stämma överens med en karaktär som mycket det bara går. Och som någon klok skulle kunna säga, kan lidandet i vissa fall gå att ses som synonymt med konst.

Vad som redan börjat stinka Oscars är förstås skådespelaren Joaquin Phoenix omtalade rolltolkning som Batmanskurk i höstens kommande storfilm Joker. Men vad som nästan överskuggar hans insats framför kamera är den fysiska omvandlingen som han även genomgick – Phoenix gjorde sig nämligen av med så mycket som 23 kilo för att träda in i den rätta kostymstorleken som Joker. En del rykten som florerat på nätet pekar på att Phoenix faktiskt bara ätit ett äpple om dagen för att kunna nå sin önskade vikt. Men som han senare förklarat, så var det åtminstone lite mer än så.

I en ny intervju med Access Hollywood avslöjar Phoenix dieten han följde för att få sina kilon att rasa. – Jag åt även sallad och gröna bönor, berättar han. Han förklarade även att han under hela processen var under medicinsk vägledning och professionell hjälp för att säkerställa att han gick ner i vikt på ett säkert sätt. – Det är något jag gjort tidigare och man arbetar och är övervakad av en läkare, berättar han.

Kollage på skådespelaren Joaquin Phoenix från filmen "Joker".

Genom att minska kaloriintaget så dramatiskt lyckades Phoenix droppa alla 23 kilo som krävdes för rollen. Det är inte så annorlunda med McConaughey viktminskning för Dallas Buyers Club. I en intervju med BBC förklarar McConaughey att han träffade en näringsläkare regelbundet och fick fyra månader på sig att gå ner i vikt. – Jag hade mina förbestämda måltider, tappade 3,5 kilo i veckan och kom till slut ner till min önskade vikt, vilket visade sig vara 47 kilo lättare, berättar han.

Medan Phoenix slog till på frukt och grönsaker, kanske McConaugheys diet var lite mer extrem än så. Från en intervju med Screen Actors Guild Awards avslöjar även skådespelaren att han endast åt en liten portion efterrätt varje morgon. – Jag åt pudding och använde den minsta sockerskeden i New Orleans så att den skulle hålla längre.

En sådan extrem bantning är förstås något ingen kan rekommendera, men åtminstone så resulterade det hela i att McConaughey kunde rycka hem en Oscar. Hur det blir för Joaquin Phoenix återstår förstås att se. En sak vi däremot kan vara säkra på är att dessa dieter inte borde prövas på egen hand.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-10-08 14:38