Så tar du hand om dina fötter – fotvårdsguide i 5 steg

Övervintrade fötter med långa tånaglar och förhårdnader förtjänar omvårdnad och upprustning. Den klart lyxigaste starten är en promenad till hudterapeuten för en pedikyr. Men du klarar självklart av det här hemma också, det gäller bara att göra det i rätt ordning.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-05-13 22:00  |  Lästid: 2 minuter

1. Dränk
Ett fotbad är en bra och skön start på pedikyren. Fotbadsalt eller en så kallad soak utspätt i en balja varmt vatten mjukar upp förhårdnader och torr hud samtidigt som det rengör, friskar upp och sätter i gång blodomloppet i trötta fötter. Sitt inte alltför länge – tio, femton minuter räcker väl. Drar det ut på tiden kan naglarna försvagas och de bryts lättare.

2. Fila
Även om fotbadet gör sitt kommer du inte undan en omgång med filen. En fotfil eller en pimpsten är de bästa hjälpmedlen att få bort förhårdnader med. Mest effektivt är att fila på nybadade men torkade fötter då huden är mjuk och lättare luckras upp. Vill du undvika att hård hud byggs upp alltför fort kör du en lätt slipning var gång du duschar.

3. Peela
Den kanske trendigaste fotvårdsprodukten på hyllan just nu är fotpeeling. Samma princip som en skrubb för ansiktet, men starkare, anpassad för sulans tjockare hud. Det är helt klart ett skönt inhopp när filandet känns för tröttsamt för att få bukt med död, torr hud. Massera in och skölj.


4. Klipp
Tånaglarna klipper du enklast efter bad eller dusch, när naglarna är mjuka. Klipp rakt över med en nagelklippare så att en smal vit kant blir kvar utanför nagelbädden. Har du lätt för att få nageltrång ska du tänka på att inte runda av för mycket. Jämna sedan till med nagelfilen – använd långa drag och undvik sågliknande rörelser.

5. Smörj
När fötterna nu är rena och fina smörjer du in dem med en bra kräm som lugnar efter allt filande och framför allt ger fukt. En fotkräm ska även innehålla en naturlig deodorant, till exempel pepparmint, så eliminerar den dålig lukt. Se även smörjet som ett tillfälle att ge fötterna lite välbehövlig massage. Allt gott efter den här genomköraren, och dina fötter går en ljus morgondag till mötes.

 

Tack till Maria Bloch Johansson, Hudvårdspalatset för hjälpen med artikeln


Dela på Facebook
Tweeta