Sveriges bästa restauranger

Följ med på gastronauten Carl Reinholdtzon Belfrages underbara resa genom Sverige. Kings krönikör listar landets absolut bästa restauranger just nu.


1. Daniel Berlin
Daniel Berlin är Sveriges Alain Passard. Ingen förstår bättre värdet av grönsaker. Att vi fortfarande stirrar oss blinda på kött är förbluffande. Men kanske har inte alla fått uppleva en avsmakningsmeny i Skåne Tranås. Där hittas nämligen framtiden.

2. Fäviken
Magnus Nilsson och Daniel Berlin visar gemensamt med all önskvärd tydlighet att den bästa matlagningen sker utanför städerna. Mitt i naturen är naturligtvis också den bästa förutsättningen för dessa extrema råvarurestauranger. Och Fäviken har med sitt läge en särställning.

3. Frantzén
Björns tävlingsinstinkt och besatthet av råvaror och goda smaker har gjort honom till en av världens bästa kockar. Hans stil är en härlig blandning av det bästa från det franska och nordiska köket. Med en liten japansk estetisk touch.

4. Saltimporten
Genierna från legendariska Trio, Sebastian och Ola, serverar landets i särklass bästa luncher på en pir i Malmö. Efteråt njuter du av sjögräsglass.

5. Hoze
Den bästa matkulturen kommer naturligtvis från Japan. Och är man besatt av denna gastronomiska yttring och använder västkustens bästa råvaror samt importerar nödvändigheter som wasabi, soja och ris blir man lätt Göteborgs bästa restaurang.

6. Linnea Art
Med brinnande energi och passion och uppbackad av Torsten Jansson skapar Edin Dzemat Göteborgs just nu bästa fine dining.

7. Gastrologik
Två vänner sammanstrålar efter gastronomiska äventyr utomlands och öppnar en av Sveriges mest självsäkra och självklara restauranger. Sedan spelar det ingen roll om det handlar om renkebab på Speceriet eller picklade vaktelägg.

8. Upper House
Det är som ett intensivt förspel med västkustens hav och land som får skvalpa mot Frankrikes ädla marker. Väl utvalda råvaror behandlade med varsam hand i trevliga dryckeskombinationer. Servicen på Alain Ducasse-nivå.

9. Bhoga
Ett praktexempel på en modern restaurang. Bhoga serverar lätta rätter fyllda av smaker. Ofta helt baserade på grönsaker.

10. B.A.R
En naturlig restaurang i Malmö som fått stå till förebild för landets nyöppnade bistros. Skarpa smaker, improvisation på hög nivå och naturligtvis ett heltäckande utbud av naturvin.
Carl Reinholdtzon Belfrage är kulturkritiker och internationell gastronomisk playboy vars äventyr ni kan följa på instagram.com/reinholdtzon_belfrage.