Världens bästa restauranger

Carl Reinholdtzon Belfrage spenderar sin tid i lika delar flygsäten och restaurangstolar. På samma sätt som hans kropp består av, förutom 70 % vatten, lika delar "tryffel" och "svin". Här är hans 10 favoritrestauranger just nu, vilket med andra ord betyder de bästa restaurangerna som finns att uppleva på planeten vi väljer att kalla Tellus.


1. Noma (Köpenhamn)
Noma förvandlade lök till det nya foie gras, introducerade naturliga viner på finkrogen och satte ensam Norden på matkartan bredvid Japan, Frankrike, Spanien och Italien. Historien kommer att placera René Redzepi bredvid Marc Veyrat, Paul Bocuse och Alain Ducasse.

2. Pakta (Barcelona)
Jag skulle lika gärna kunna skriva 41 Degrees, Tickets eller någon annan restaurang i Albert Adriàs imperium. Det finns ingen restaurang där smakerna, matintellektet och råvarorna strålar så starkt som hos bröderna Adriàs konst.

3. Etxebarri (Baskien)
Den bästa av alla avlägsna råvarurestauranger, likt Fäviken, The Sportsman och Blue Hill Farm, och har totalt avlägsnat steget mellan natur och människa. Etxebarri startade grilltrenden med sitt subtila sätt att styra rök och eld att lyfta klassiska baskiska rätter och råvaror.

4. D.O.M. (São Paulo)
Alex Atala kurerar årets MAD-festival och är den hetaste kocken i världen just nu. Stor favorit att snart ta över första platsen på 50 Best-listan med sin extrema fine dining-restaurang i São Paulo.

5. Matsubishi (Hongkong)
Japansk restaurang i Hongkong som jag tyvärr endast besökt en gång. Men det blev ett minne för livet. En restaurang som bara använder de bästa ingredienserna i säsong med traditionella kryddor och servering i teppanyaki-stil. Gåslever, oxtunga, Wagyūkött preparerat på bästa sätt. Magi i Hongkong.

6. Brooklyn Fare (New York)
Här flygs de bästa råvarorna in från världens alla hörn och tillreds enligt traditionell japansk/fransk stil. Du sitter runt köket och blir serverad av kockarna. Det är godare än din första glass som barn.

7. Mission Chinese Food (San Francisco)
Den hippaste restaurangen i världen just nu. Lika svårt att få bord på som 41 Degrees. Och alla bär på en tygpåse, har mössan på inomhus och hygienen i lokalen är… tveksam. Men du har aldrig ätit bättre kinamat.

8. Momofuku (New York)
David Changs minikedja av koreanskamerikansk streetfood spridd på Manhattan, och med satellitrestauranger i Sydney och Toronto, har lyckats hålla hypen uppe i ett decennium. Hans steamed pork buns är kopierade världen över.

9. Mugaritz (Baskien)
Är det en fågel? Eller ett fysiskt fenomen genom vilket ett material utövar attraktiva eller repulsiva krafter på andra material? På Andonis restaurang i Baskien vet man inte om man befinner sig på en avantgardistisk konstutställning eller restaurang. Man är försökskanin helt i händerna på Andoni. Världens lyckligaste försökskanin, that is.

10. L’Arpège (Paris)
Alain Passards restaurang i Paris är nästet för grönsaksälskare. Ingen behandlar växtriket med mer förnäm hand. Inte den billigaste restaurangen i världen, men definitivt en av de bästa.
Carl Reinholdtzon Belfrage är kulturkritiker och internationell gastronomisk playboy vars äventyr ni kan följa på instagram.com/reinholdtzon_belfrage.