Gastronomisk utopi blir verklighet

"Att denna revolutionära rörelse bottnar i Skanör Falsterbo, mest känd för privatkliniker, Ferrarisamlingar och handsydda hästtäcken, är rörande" − Carl Reinholdtzon Belfrage är förälskad i Sveriges nya matfestival.

Carl Reinholdtzon Belfrage  |  Publicerad 2014-05-14 16:00  |  Lästid: 2 minuter
Gastronomisk utopi blir verklighet
Skanör Falsterbo Matfestival pågår den 17-18 maj.

”Trött på storindustrisponsrade mässpektakel? Här en matfestival utöver det vanliga! Enda felet: att jag inte kan gå.”

Hungers chefredaktör Mats-Eric Nilsson sammanfattar den kommande matfestivalen Skanör Falsterbo Matfestival bäst. För där matfestivaler och evenemang, som numera måste anses vara de nya musikfestivalerna, oftast drar åt kommersiella spektakel med industrimat och tillsatsprodukter som största sponsorer går Skanör Falsterbo Matfestival i rakt motsatt riktning. Här finns inga sponsorer. Arrangörerna tar inte ut någon lön. Och deltagarna är handplockade producenter som även dem ställer upp gratis.

Det är som om en revolutionär utbrytargrupp inom matsverige satt ner foten och sagt: ”Nej, nu får det vara nog, ingen mer skräpmat. Bara småskaligt jordbruk med biodynamik och ekologi som ledstjärnor”. Och att denna revolutionära rörelse bottnar i Skanör Falsterbo, kanske mest känd för privatkliniker, Ferrarisamlingar och handsydda hästtäcken, är rörande. Och det slutar inte där. Festivalen är redan hyllad som en jämställdhetsrörelse: deltagarna och de fantastiska producenterna är mestadels kvinnor. Vi pratar om den första feministiska matfestivalen i Sverige. Pernilla Elmquist är den nordiska gatumatens okrönta drottning. Adriana Zonari är hantverksmässig ostmästarinna och tar med sig det bästa hon har just nu till festivalen. Boel Andersson och hennes familj tar med grönsaker från de bästa gårdarna på Söderslätt. Lägg därtill Emil Broomé och Ulf Ringius från Vin&Natur, Noma Nordic Food Lab, Daniel Berlin, Saltimporten och Martin Sjöstrand och du har Sveriges just nu mest spännande festival.

Och Skanör Falsterbo Matfestival blir med detta ett utmärkt lackmuspapper för att läsa av statusen på avantgardet kring mat i Sverige just nu. Det kommer tyvärr att dröja tills det är ett likhetstecken mellan festivalens utbud och, låt oss säga, Ica eller Konsum, men vill du få ett smakprov av en potentiell gyllene framtid är Skanör Falsterbo Matfestival utopin att nu besöka i verkligheten.

 

Carl Reinholdtzon Belfrage är kulturkritiker och internationell gastronomisk playboy vars äventyr ni kan följa på instagram.com/reinholdtzon_belfrage.

Dela på Facebook
Tweeta