10 klassiska klockor som alla måste ha koll på

Efter hundra år av armbandsur i luften, under vattnet, på racingbanan, i rymden och i skyttegraven tar King en titt på tio odödliga klockikoner.


Niklas Natt och Dag  |  Publicerad 2015-12-03 13:16  |  Lästid: 9 minuter

1. Rymdklockan

10 klassiska klockor som alla måste ha koll på
Foto: Philip Karlberg

Märke/modell: Omega Speedmaster.

Historia/bakgrund: Omegas kronografklassiker Speedmaster såg dagens ljus 1957, då tänkt som ett sätt för tillverkaren att ansluta sig till rådande motorsporttrender. Det var dock inte racingförare utan astronauter som gjorde modellens lycka, detta efter att NASA testat marknadens då ledande kronografer i syfte att utrusta sin rymdpersonal med en pålitlig klocka som komplement till fast utrusning. Efter en sägenomspunnen testcykel full av allsköns misshandel var Omega Speedmaster den enda som tickade med korrekt tid, och blev den första klockan på månen då Buzz Aldrin klev ur månlandaren som andra människa någonsin den 21 juli 1969. Modellen har producerats med närapå identiskt utseende ända sedan dess, och för den som vill ta ut svängarna finns ett brett utbud av modeller där man valt att leka med estetiken på diverse mer eller mindre lyckade sätt.

Samlarnas favoritreferens: 1963 års 105.012 och 145.012 var de referenser som utsattes för NASA:s berömda tester och som bars av Apollo 11:s astronauter. I modellen därpå, 1968 års 145.022, har utverket bytts från kaliber 361 till kaliber 861.


Modellen på bilden: Speedmaster Moonwatch Black Black, ref 311.92.44.51.01.005, i keramik.

Pris: 104 000 kr.

 

2. Motorsportmästaren

10 klassiska klockor som alla måste ha koll på
Foto: Philip Karlberg

Märke/modell: Rolex Daytona.


Historia/bakgrund: Rolex började befatta sig med motorsport då man blev sponsor åt 30-talets store fartdåre Sir Malcolm Campbell i dennes ständig jakt på att putsa sina egna världsrekord i bilhastighet. Daytona Beach var ofta skådeplatsen för dylika försök, och staden blev ett mecka för motorsport, i tät konkurrens med en handfull europeiska alternativ. Rolex lanserade först sin kronograf under namnet Le Mans, men kom fort på andra tankar och bytte till Daytona. Anledningen till namnbytet är, som så mycket i Rolex brokiga historia, höljt i dunkel. I decennier föreföll Rolex Daytona vara osäljbar trots ett tämligen överkomligt pris, en omständighet som höll produktionen nere och skulle bädda för våra dagars vintagehysteri. Till de få bärarna hörde Paul Newman, som fick en Daytona av sin hustru 1972 och bar den troget under resten av sitt liv. 1988 omdanades Daytona och förseddes med nytt urverk, ett automatiskt Zenith El Primero istället för de tidiga referensernas handjagade Valjoux 72. Kring denna era började en hysteri kring modellen. Priserna sköt i höjden, andrahandsvärdet översteg listpris, väntelistor på tre år eller mer blev standard. De numera sällsynta tidiga referenser som ingen velat ha började byta handled för astronomiska belopp. Sedan år 2000 är modellen försedd med Rolex eget urverk, och produktionen är numera av sådan skala att ingen behöver vänta.

Samlarnas favoritreferens: Den mest eftertraktade Daytonan går under smeknamnet Paul Newman, en flytande term som försvåras av att Paul själv ägde mer än en tidig Daytona. De aktuella referenserna är alla fyrsiffriga och producerade mellan 1961 och 1987. Beroende på små detaljvariationer i urtavlan får man idag betala hundratusentals kronor i blodiga budkrig mot andra samlare. får man idag betala hundratusentals kronor i blodiga budkrig mot andra samlare.

Modellen på bilden: Cosmograph Daytona, ref 116520-78590, i stål.

Pris: 101 600 kr.


 

3. Kvalitetsmarkören

10 klassiska klockor som alla måste ha koll på
Foto: Philip Karlberg

Märke/modell: Audemars Piguet Royal Oak.

Historia/bakgrund: 70-talet var en mörk tid för den schweiziska urmakerinäringen: Quartzuret var uppfunnet och förändrade marknaden. Plötsligt kunde japanerna massproducera armbandsur som var billiga, driftsäkra och till råga på allt mer exakta i sin tidvisning än komplicerade mekaniska ur som utvecklats under århundraden. Audemars Piguet insåg att de inom loppet av några få år skulle stå inför konkurs, och blev de första av de stora schweiziska klockhusen att tänka utanför boxen: Man kunde inte konkurrera med quartzindustin. Istället måste man skapa sig ett eget segment där allt det som nu föreföll vara svagheter istället blev fördelar: Hantverksskicklighet, historia, kvalitet – allt detta marknadsfört mot en målgrupp som hade råd att betala. Man skulle skapa världshistoriens första lyxsportklocka. Formgivarnestorn Gerald Genta fick en natt på sig att ta fram ett förslag på utseende, och skapade under en fuga av kreativ inspiration modellen Royal Oak, som han själv kom att kalla sin karriärs mästerverk. Modellen var med sin 39 millimeter breda boett stor för sin tid, och bars än större med tanke på de komplexa integrerade länkarna i armbandet. Inga kostnader sparades i produktionen, och prislappen blev därefter. Den möttes av ett ramaskri vid lanseringen 1972. Idag är den allmänt erkänd som klockan som räddade en hel bransch från utplåning.

Samlarnas favoritreferens: Av den första serien producerades endast tusen exemplar, kända som A-serien och med referens 5402. De kännetecknas av att AP-logotypen är placerad vid klockan 6-positionen snarare än vid 12.


Modellen på bilden: Royal Oak, ref 26120ST.OO.1220ST.01, i guld

Pris: 491 900 kr.

 

4. Art deco-favoriten

10 klassiska klockor som alla måste ha koll på
Foto: Philip Karlberg

Märke/modell: Jaeger-LeCoulte Reverso.


Historia/bakgrund: Ett irriterande problem för de indienstationerade brittiska officerare som fördrev sin fritid med hästpolomatcher var att få sitt armbandsur krossat när någon motståndare förivrat sig med klubban. En förgrymmad officer anbefallde gästande schweiziske klockkonnässören César de Trey att lösa problemet, och snilleblixten infann sig kvickt: En vändbar boett. de Trey gick med sin idé till Jacques-David LeCoultre och hans ständige parhäst, boettmakeriet Jaeger SA, och en prototyp togs fram. Även om den ursprungliga problematiken inte längre utgör ett irritationsmoment i de flestas liv har modellen bestått tidens tand, inte minst då den vändbara boettens baksida lämpar sig väl för gravyr och på så vis kan göras personlig. Den utpräglade art deco-formgivningen skänker omedelbar sofistikering under vilken skjortärm som helst. Sitt namn fick klockan på latin, och enligt samma principer som Volvo: Medan det sistnämnda kan översättas till "jag rullar" betyder Revereso "jag vänder mig". Där upphör likheterna.

Samlarnas favoritreferens: Reverson har under sina mer än 80 år på marknaden gjorts i mängder av utföranden. Dyrast av dem alla är Reverso Complication a Triptyque, som inte nöjer sig med att ha en separat urtavla på baksidan, utan även en evighetskalender i svängbotten. Tidsekvation, zodiakindikator, tourbillon. Originalpris: 600 000 dollar.

Modellen på bilden: Grande Reverso Ultra Thin Tribute to 1931, ref Q2788570.

Pris: 67 500 kr.


 

5. Drömklockan

10 klassiska klockor som alla måste ha koll på
Foto: Philip Karlberg

Märke/modell: Patek Philippe Nautilus.


Historia/bakgrund: Efter att Audemars Piguet hittat en räddning ur quartzkrisen bestämde sig likaledes anrika Patek Philippe för att gå samma väg: En iögonfallande stålsportklocka tillverkad för den välbeställde mannen av värld. Man vände sig till samme man som frälst AP, och denna gång behövde Gerald Genta inte en hel natt på sig: Han designade klockan med papper och penna under en sittning på en restaurang i Basel mitt under pågående klockmässa. Nautilus delar många likheter med Royal Oak: Det integrerade armbandet, den åttkantiga boetten, den strukturerade urtavlan, de många facetterna med olika slipningar, den för sin tid väl tilltagna storleken. Från början hade man också samma urverk, en variant av Jaeger-LeCoultres kaliber 920. Lanseringen skedde 1976, och en av klockvärldens stora ikoner vad född.

Samlarnas favoritreferens: Referens 3700/1A, den allra första modellen med sina väl tilltagna 42 millimeter.


Modellen på bilden: Nautilus, ref 5711/1A-10, i stål.

Pris: 230 400 kr.

6. Militärhistorien

10 klassiska klockor som alla måste ha koll på
Foto: Philip Karlberg

Märke/modell: Officine Panerai Luminor.

Historia/bakgrund: Panerai grundades i Florens 1860, och blev från sekelskiftet leverantör av dykarklockor och instrument till den italienska marinen, från början genom ett samarbete med Rolex, vilka designade och levererade boetterna. Verksamheten fortgick i begränsad skala på klocksidan – totalt bara några hundra dykarur –fram till 1993, då kontraktet upphörde. Panerai bestämde sig för att istället pröva lyckan på den civila marknaden. Kanske hade man förblivit en kultförklarad mikrotillverkare om det inte vore för att en viss Sylvester Stallone klev in i en butik i Rom 1995. Stallone (175 centimeter lång) har alltid haft ett gott öga till stora saker, och blev förälskad i dessa tjocka och klossiga ur. Han beställde på stående fot en limiterad upplaga graverad med egen namnteckning att dela ut till vänner och bekanta, och därmed spred sig märkets ryktbarhet. Två år senare köptes man upp av lyxkonglomeratet Richemont, som började en varumärkesglidning mot lyxsegmentet. Priserna steg därefter, och huruvida de är berättigade med tanke på innanmätet är ett kärt trätoämne bland klockkännare. Panerai tas mangrant i försvar av sina obrottsligt lojala anhängare, allmänt kända som paneristi. 


Samlarnas favoritreferens: Panerai Kampfschwimmer, referens 3646, med anor från andra världskriget.

Modellen på bilden: Luminor Marina 1950 3 Days, ref PAM00422, i stål.

Pris: 88 400 kr.

 


7. Flygaresset

10 klassiska klockor som alla måste ha koll på
Foto: Philip Karlberg

Märke/modell: Breitlig Navitimer.

Historia/bakgrund: Breitling har alltid haft en tydlig pilotprofil, från en bakgrund inom flyginstrumenutveckling till dagens annonser där ambassadören John Travolta, med ett ansikte som bara blir köttigare för varje år som går, lutar sig mot flygplansvingar och stirrar drömskt mot en horisont som kanske men förmodligen inte bär en hygglig roll i sitt sköte. Modellen Navitimer utvecklades under 1940-talet, och är anmärkningsvärd för att lyckas göra tiden så lättavläst trots en av de mest stressade urtavlor som någonsin tillverkats. Bland siffrorna döljer sig en fantastiskt väl uttänkt liten mekanisk dator. Genom att manipulera vridringen kan den multiplicera och dividera, räkna ut valutakurser, hastigheter, bränsleåtgång med flera pilotspecifika talanger såsom beräkning av stigning eller nedstignings effekt på distans. Det finns idag mer praktiska sätt att göra dylika beräkningar, men den som lägger lite tid och energi på att deschiffrera Navitimertavlan kommer inte bara liv djupt imponerad utan också få en vän för livet. Modellen gick ur produktion till följd av quartzkrisen, men återvände i produktion 1986, och sedan 2011 med egna B01-urverket.

Samlarnas favoritreferens: 50- och 60-talsereferensen 809, med urtavlan märkt med logotypen för AOPA, Association of Pilots and Aircraft Owners.

Modellen på bilden: Navitimer 01 Blue Edition, ref AB012116, i stål.


Pris: 89 330 kr.

 

8. Pilotfavoriten

10 klassiska klockor som alla måste ha koll på
Foto: Philip Karlberg

Märke/modell: IWC Flieger.

Historia/bakgrund: Det enda märke som kan utmana Breitling när det kommer till pilotproveniens är möjligtvis IWC, International Watch Company, en av de enda schweiziska urtillverkare som hör hemma i landets östra tyskspråkiga delar snarare än de västra och frankofila dito. IWC var en av fem tillverkare som producerade B-Uhr (Beobachtungsuhren) enligt militära specifikationer åt Luftwaffe, samtidigt som man försedde även de allierade med korrekt tidvisning i enlighet med schweiziska neutralitetsideal. På egen hand vidareutvecklade man sedermer flygaruren, och åtminstone historiskt sett är det för sin Fliegerlinje som IWC gjort sitt största avtryck i klockvärlden. Mark 11 lanserades efter kriget, och kom att hålla i produktion i mer än tre decennier. Drygt 7 000 exemplar hann levereras till brittiska Royal Air Force, en luftburen motsvarighet till Rolex militära dykarur – och det var schysst av IWC att upprätthålla gemytliga affärsrelationer, med tanke på att de allierade helt av misstag råkade bomba IWC:s fabrik under kriget. Pilotlinjen började marknadsföras mot civilister under 80-talet, och två kronografer (varav en, Doppelchronograph, rattrapante) sällade sig till utbudet och vann allmänhetens jubel.


Samlarnas favoritreferens: En Mark 11-pilotklocka med korrekta militära märkningar från RAF på tavlan.

Modellen på bilden: Pilots Chrono, ref IW377701, i stål.

Pris: 56 000 kr.

 


9. Långköraren

10 klassiska klockor som alla måste ha koll på
Foto: Philip Karlberg

Märke/modell: Cartier Tank.

Historia/bakgrund: Få modeller kan skryta med att ha varit i produktion sedan 1917, men Cartier Tank kan det. Enligt legenden lät sig Louis Cartier inspireras till formgivningen av de brittiska Mark IV-stridsvagnar som rullade in i Frankrike på stadiga larvfötter för att befria östfronten från tyska trupper. 1918 ska Cartier ha överräckt det allra första exemplaret till det amerikanske generalen John Pershing, och modellen var därmed lanserad med bästa tänkbara reklampelare. Huruvida någonting av detta faktiskt ägt rum i verkligheten är en omdiskuterad fråga, men få har något ont att säga om modellen som sådan: Diskret men lyxig, elegant och tidlös. Cartier Tank är inte bara en av de äldsta modeller som finns kvar i produktion; den är även en av de allra tidigaste exemplen på ett armbandsur, lanserad under en era då män bar sina klockor i västfickan. De armbandsur som fanns var ofta fickur som konverterats med klumpiga infästningslösningar för armband, men Louis Cartier lyckades hitta ett perfekt sätt att integrera bandet med klockans formspråk.

Samlarnas favoritreferens: Tourbillonförsedda Tank Americain med romerska siffror, W2620007.

Modellen på bilden: Tank Solo XL, ref W5200027, i stål med krokoband.


Pris: 31 400 kr.

 

10. Racinglegenden

10 klassiska klockor som alla måste ha koll på
Foto: Philip Karlberg

Märke/modell: Tag Heuer Carrera.

Historia/bakgrund: Jack Heuer tog över märket Heuer 1962, och det tog honom bara ett år innan han lyckades ta klockvärlden med storm. Carrera lanserades 1963, och vann snabbt gillande för sin rena, enkla tavla. Allting överflödigt hade skalats bort, kvar var bara ryggraden i en kronograf: Tre centrumvisare för timme, minut och kronografsekund, och tre mindre infällda tavlor dels för att kontinuerligt räkna ner sekunder, dels för att klocka kronografens tidräkning i minuter och timmar. Carrera blev en omedelbar succé. Målgruppen var bilburna motorentusiaster, vilket avspeglas i själva modellnamnet: Spanska för "tävling". Mer specifikt sneglade Jack Heuer på Carrera Panamericana, en vansinnig långdistanstävling som kördes på allmänna vägar i Mexiko under 50-talet, ökänd farlig och olycksdrabbar och efter Le Mans-katastrofen 1955 inställd för gott. Heuer blev en av de aktörer som blandade sig i striden om den dåtida klockvärldens heliga graal: Att konstruera en automatisk kronograf. Man slog sig ihop med Breitling och Hamilton, lyckades med detta horologiska konststycke, och relanserade Carrera som den första av sitt slag. 


Samlarnas favoritreferens: En generation 2-Carrera från 70-talet, med mullig boett och svarta småtavlor på silverfond – bland de sista att tillverkas innan quartzkrisen föranledde ett långt uppehåll i produktionen.

Modellen på bilden: Carrera, ref CV211A FC6335, i stål.

Pris: 45 300 kr.

Andra läser också:

7 klassiska dykarklockor


Kolla in Eric Claptons galna klocksamling

5 ikoniska pilotklockor

Se John Mayers klocksamling – värd över 20 miljoner dollar

Dela på Facebook
Tweeta