13 steg till den perfekta hemmadejten

 

Redaktionen  |  Publicerad 2007-02-10 10:47  |  Lästid: 4 minuter

1. Inbjudan

Ett handskrivet kort skickat med posten är – till skillnad från det patenterade fem-i-tre-sms:et – romantiskt och kommer att läsas och tolkas många gånger innan middagen. Om du är tveksam på om tjejen vill träffa dig bör du anta en mer försiktig taktik. Ring och fråga om hon vill träffas. Vid ett ja – föreslå middag hemma hos dig.

2. Städning

Urinstänk, skitig toaborste och skäggstubb i handfatet är naturligtvis dödssynder – men det krävs mer än ett badrum fritt från främmande livsformer för att du ska göra ett gott intryck. Porslinet ska skina, golvet blänka och handdukarna dofta mjukmedel. Ha dessutom en papperskorg i badrummet, om tjejen vill slänga något som sväller och skapar översvämningar. Slutligen: När kvinnor säger att ögonen är det första de lägger märke till, så menar de i själva verket ditt badrumsskåp. Göm därför rektalkrämen annorstädes. 

3. Klädsel

Ledorden är ”Uppklädd men inte överklädd”. Var dig själv, fast lite snyggare. Skjorta eller piké känns både snyggt och ledigt, och i hemmamiljö rekommenderar vi att den inte är instoppad. Kombinera gärna med en tweedkavaj eller cardigan, men undvik slipsen för att inte skapa känslan av affärsmöte. Om tjejen har inneskor, slink i dina loafers så hon inte känner sig överklädd. De ger dig dessutom en bättre hållning. 


4. Hygien

Liksom badrumsstädningen gäller det här att fokusera på detaljer. Trimma näshåret, fixa frillan, flossa gaddarna och vaxa mustachen. Glöm heller inte att klippa naglarna – inklusive tånaglarna. Eftersom ni förhoppningsvis bara blir två i sällskapet märks din doft extra tydligt. Ge tjejen en chans att känna din naturliga arom, genom att inte överdosera parfymen och applicera den på bröstet i stället för halsen. Gillar hon dig gillar hon förmodligen också din egen doft – hur märkligt det än verkar.

5. Störningsmoment

Om du har kompisar som gillar att lägga näsan i blöt bör du inte ens berätta om dejten. En av anledningarna att ses hemma är faktiskt att inte bli störd. För att vara på den säkra sidan – dra ut telefonsladden och sätt mobilen på ljudlös. Skriver du sms under middagen? Varför inte bjuda på helstekt kattunge och peta näsan blodig också, när du ändå är en så trevlig värd?

6. Belysning

Här gäller det att hitta rätt balans. Lysrör är svartlistade – du vill inte äta middag i en provhytt, och om du misslyckats med dammsugningen kommer det att upptäckas lika snabbt som ett kokadaver i en hajbassäng. Men fyll inte heller hela lyan med levande ljus. Det må vara vackert, men också väldigt romantikporrigt. Använd i stället många små ljuskällor, och blanda levande ljus med lampor för ett behagligt och jämnt resultat.

7. Stämning

En förbeställd taxi som kör din dejt från dörr till dörr är garanterat populärt, särskilt vid dåligt väder. Ta emot i förkläde om du håller på med maten, hjälp henne av med ytterkläderna och erbjud något att dricka – men ha inte drinken färdig. Det ska inte verka som att du stått bakom dörren och väntat, även om så nu var fallet. Om tjejen gjort sig fin – låt henne veta det. Det är inte bara du som blir varm i själen av komplimanger.


8. Musik

Att välja rätt bakgrundsmusik är som att köra traktor genom ett nordkoreanskt minfält – det är lätt att misslyckas. Marvin Gaye och Barry White är uttjatade romantikskapare, datorer är omysigt och radions jinglar skär genom atmosfären som en motorsåg på rohypnol. Undvik också Enya, sjungande munkar och annan så kallad "stämningsmusik" för nyskilda. Att lyssna på delfiner är inte bara obehagligt – det skickar även signaler om att det finns massageolja i hemmet som bara väntar på att kliva in i handlingen. Välj i stället musik som inte tar uppmärksamhet från samtalet. Satsa på akustisk pop, modern soul, lugn jazz, chillad house eller klassiskt. Musikvalet ska spegla din person, samtidigt som det ska få tjejen att trivas.

9. Matlagning

Lyxa gärna till det med en delikat förrätt – varför inte afrodisiakaklassikern ostron? En ugnslagad huvudrätt ger dig tid att umgås, men gör något du behärskar och se till att inte glömma tiden – en bränd anka gör inget kalas. Glöm inte att servera sallad till maten och att avrunda kalaset med en övergod hemlagad dessert.
Kolla upp allergier och vegetarianism, och svartlista benig fisk, fingermat och osträtter som smakar gott men luktar illa. Om du inte har leopardtangas och vattensäng bör du också skippa dansbandsmenyer som avokadohalva med räkor, kött med ananas och banana split.

10. Dryck

Din gäst ska aldrig sakna dryck, att vara utan något i handen kan skapa nervositet. Börja med en drink innan maten och fortsätt med vin upphällt i karaff – det ser trevligt ut och vinet vinner på att luftas. Servera även vatten till maten, och undvik stora petflaskor till förmån för mindre glaskärl. Alla tjejer älskar faktiskt inte Bailey's, så var beredd med whiskey eller cognac till kaffet. Ha också öl, cider och alkoholfritt i beredskap om vin inte är hennes grej. Tomma glas tar död på stämningen snabbare än du hinner säga "folköl", så fyll på reserverna ordentligt. Men ställ inte fram alla åtta flaskorna direkt, du vill inte ge intrycket av att du vill supa henne under bordet.

11. Konversation

Såvida du inte är totalt fantasilös rekommenderar vi inte att du förbereder samtalsämnen. Konversationen flyter förhoppningsvis på automatiskt, men tumregeln är att lyssna mer än du pratar. Tidigare flickvänner, ditt blödande magsår och historier där du glömt poängen är säkra djupdykningar i samtalsgyttjan.


12. Efteråt

Tåflirta under middagen och lämna matbordet efter kaffet. Gå på promenad eller kryp upp i soffan och titta på en film (du har givetvis ordnat med flera filmalternativ). Men börja inte zappa framför tv:n – Big Brother-marathon och Arkiv X-repriser är säkra vägar till att få sova solo. Om du ska be henne stanna över natten är en smaksak – att ligga vakna var för sig och längta är inte så dumt det heller – men var givetvis beredd med en schyst frukost för två. Om tjejen vill dra sig tillbaks – skippa övertalningsförsöken. Var en gentleman och beställ en taxi i stället.

13. Avslutning

Som gentleman bör du försäkra dig om att hon kommit hem ordentligt. Hör av dig antingen redan på kvällen, eller dagen efter om du vill låta henne smälta kvällens intryck. Det är inte bara du som tvångsmässigt tittar på telefonen en gång i minuten efter en lyckad träff. Gör sällskap till tåget eller taxin. Vill du träffas igen ska det ha framgått innan ni skiljs åt. Kyssa eller inte kyssa? Det får du lista ut själv – allt kan vi ju inte sköta åt dig…

Dela på Facebook
Tweeta