• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ge mig fem: Plagg med halsknäppning

  Pikén, Anoraken och farfarströjan är några exempel. Men är knäppningen i halsen praktisk eller bara för syns skull? King guidar dig till plaggen med halsknäppning.

  Foto: Kinfolk.

  Pikén

  Pikén, eller tenniströjan, heter som den heter på grund av den svala väv som de normalt görs i – bomullspiké. Tack vare tygets luftgenomsläppliga kvalitéer är plagget främst förknippats med sommaren. Signifikativt för dessa tröjor är också halsknäppning och krage. Faktum är att pikéer görs i andra tyger än just piké. Halsknäppningen och kragen blir man däremot inte av med.

  Farfarströja från A.P.C. (Très Bien). Pris: 1 650 kronor.

  Farfarströjan

  Farfarströjan kan bäst beskrivas som en piké utan krage. Då de ofta görs i elastiska jerseytyger får knäppningen i plaggets halsringning ses som utsmyckning. Vad som ursprungligen var något av ett "trikåplagg" främst avsett som ett undre lager för att hålla värmen, har dock förfinats med tiden och eleganta varianter i tunna ullkvalitéer är idag inte ovanligt.

  Skjorta i popover-modell signerat Arpenteur.

  Popover-skjortan

  Skjortor i så kallad "popover-modell" har man sett en del av de senaste åren och Our Legacy har gjort det till något av ett signum med dragkedjeprydda varianter. Vanligast är varianter med tre eller flera knappar men även skjortor med endast en öppning för huvudet förekommer.

  Polotröja med dragkedja i halsen signerat John Smedley. (Mr Porter). Pris: 2 300 kronor.

  Polotröjan

  Polotröjor med knappar eller dragkedja i halsen har dalat i popularitet sedan glansdagarna på 90-talet. Dessa tröjor är dock på väg tillbaka och en rad italienska lyxmärken har redan dessa tröjor i sitt sortiment, då ofta gjorda i material som kashmir och lammull.

  Anorak i regntät nylonväv när K-Way får säga sitt. (Oi Polloi). Pris: 500 kronor.

  Anoraken

  Jackor med dragkedja i halsen har ofta använts i sport- och fritidssammanhang då det ger utrymme för en större magficka med förvaringsmöjligheter för något större objekt. Oavsett om man ämnar att gå runt i skogen, åka snowboard eller bara använda i stan, utgör halsknäppningen en snygg detalj som syns på såväl regn- som dun- och vindjackor.

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!