25 svar som gör dig till den perfekta bröllopsgästen

King lotsar dig genom bröllopet - från att inbjudan dimper ner, genom middag och presentbestyr, till det tråkiga tackkortet.

Redaktionen  |  Publicerad 2006-09-01 11:19  |  Lästid: 3 minuter
 
1. Inbjudan dimper ner. Vad gör jag?
Notera datumet för festen och sista datumet för osa – då du ska ha lämnat besked om du kommer på festen eller inte. Svara gärna direkt om du kan, annars är det lätt att glömma bort. Om du behöver ordna med boende kan det också vara idé att boka hotellrum med en gång.
2. Vad ska jag mer tänka på när jag svarar?
Om du är vegetarian, allergisk eller får panikattacker av att konversera en viss moster bör du meddela detta när du osar, så att arrangörerna kan vidta nödvändiga åtgärder.
3. Jag måste tyvärr tacka nej. Hur gör jag det snyggt?
Om det är någon riktigt närstående bör du ha en väldigt bra anledning att tacka nej. Förklara hur ledsen du är att du inte kan närvara, och understryk det genom att skicka telegram eller blommor på bröllopsdagen. Att ändå köpa en present är självklart.
4. Vad gör en best man?
En best man är brudgummens stöd under och före bröllopet, i alla fall om man gifter sig enligt anglosaxisk sed då brudens far lämnar över sin dotter. Enligt svensk sed kallas en best man för marskalk, men uppgifterna är desamma. Marskalken förväntas hålla tal under middagen.
5. Jag ska vara toastmaster. Vad innebär det?
Som toastmaster är ditt jobb att styra talen och presentera talarna under middagen. Planera gärna in talen i samråd med serverings-personalen, så att pappans sentimentala uppsats inte ackompanjeras av en kallnande oxfilé. Se till att ha en liten klocka eller något annat som låter, så att du lätt kan göra dig hörd. Toastmastern ska också skåla för brudparet när de anländer till festen, samt läsa upp eventuella telegram.
6. Det är min killkompis som gifter sig. Vem fixar svensexan?
I regel är det marskalken som bör ta tag i svensexan, men om du vet att denne är en lat odugling med tummen djupt planterad i ändan kan det vara en idé att ta tag i det själv. Svensexan bör gå av stapeln minst en vecka före bröllopet.
7. Vad är en lysning?
Enligt gammal tradition tar brudparet emot gästerna i hemmet någon vecka före bröllopet för att ta emot presenter. På detta sätt hinner brudparet både umgås med gästerna mer avslappnat än under bröllopet, och dessutom öppna presenterna i lugn och ro.
8. Vad ska jag köpa för present?
Brudparet skriver ofta önskelistor och vissa butiker håller sig med bröllopsböcker, där brudparet kan skriva vad de vill ha. Detta kan underlätta för dig som gäst, men också kännas olustigt påtvingat. Du kan självklart alltid välja att inte köpa från önskelistan, om du nu vill riskera att mötas av ett forcerat leende vid öppningen. Försök köpa något användbart. Gå gärna ihop med vänner för att ha råd med en större varaktig present som passar dem båda.
9. När bör jag vara på plats i kyrkan?
Du bör sitta i kyrkan 15 minuter före utsatt tid för att vara säker på att slippa snubbla in med halvknuten slips mitt under kyssen. Kolla i förväg upp exakt resväg för att undvika förseningar.
10. Var sitter jag i kyrkan?
Nära släkt sitter längst fram i kyrkan, övrig släkt och annat pack får slåss om de övriga bänkraderna. Brudens släktingar sitter till vänster om altargången i kyrkan och brudgummens gäng sitter till höger.
11. Ska man kasta ris på brudparet eller är det bara en filmgrej?
Om du unnar brudparet fruktsamhet och rikedomar till hemmet, vilket riskastningen lär symbolisera, kan du gärna kasta en näve ris på dem. Vanligt matris bör du ha sköljt av innan, annars kommer brudgummen att pudras med rismjöl och se mjällig ut resten av kvällen. Vissa kyrkor har risförbud enligt den gamla protestantiska ståndpunkten att allt som är kul är förbjudet.
12. Vem är egentligen min bordsdam vid middagen?
Din bordsdam sitter till höger om dig. Du förväntas som gentleman dra ut hennes stol när hon sätter sig, hälla upp dryck och vara aktiv i konversationer.
13. Vilka bestick börjar jag med?
Börja utifrån och in. Besticken längst ifrån tallriken är alltså de du använder först. Glasen börjar från höger.
14. Jag vill hålla tal. Hur gör jag?
Meddela toastmastern i förväg, gärna några dagar före bröllopet
om det är möjligt. Du bör då också börja fundera på vad du vill säga. Drick inte mer före talet än du behöver för att dämpa den värsta nervositeten. Träna på talet hemma, och om du tror att det behövs – skriv en lapp med stödord. Vid akut skrivkramp
kan du beställa ett tal från en talskrivare.
15. Vad ska talet handla om?
Om du är en pappa som gifter bort ditt barn bör ditt tal vara långt, osammanhängande och sentimentalt – allt annat är tjänstefel. Om du däremot är god vän eller syskon bör du försöka vara mer underhållande, eftersom den tråkiga kvoten redan lär vara uppfylld. Fatta dig gärna kort, var personlig och kanske lite fräck. Men nämn aldrig tidigare partners! Ett tal med poängen  ”hoppas detta förhållande håller längre än det med tonårstjejen i Ystad förra sommaren” kommer garanterat att förstöra stämningen ända fram till bröllopsnatten.

 Bild 429274

Fem år senare och klädkoden för aftonen hade varit sparkdräkt och jordnötssmör. 

TIPS FRÅN ETT PROFFS
Malin Johansson, bröllopsarrangör på  Weddingmomentdesign (www.momentdesign.se), listar de sju viktigaste sakerna att tänka på som bröllopsgäst.
Undvik pinsamheter. Festa gärna rejält men drick inte för mycket sprit.
Klä dig inte finare än brudparet. Risken finns när klädkoden är kostym, så fundera på hur välklädd brudgummen kommer att vara innan du sätter på dig Pradaskorna på sommarbröllopet.
Kom i god tid. Särskilt om bröllopet är i kyrkan.
Checka önskelistan. Om du inte vill köpa från den är resecheckar och saker från Svenskt Tenn alltid bra gåvor. Gå inte först. Lämna inte festen innan brudparet.
Tala lagom. Talen bör inte vara längre än tre minuter. 
Spexa inte. Undvik att spexa på bröllopsfesten om du inte är väldigt rolig. Men det är det inte så många som är.
 
16. Får man utbringa skålar?
Du bör skåla med din bordsdam och gärna också med de andra i din närhet, men inte med hela sällskapet eller med brudparet. Det räcker med de skålar som utbringas efter de många talen. Och skåla absolut inte innan värden har utbringat en välkomstskål.
 
17. Får man röka under middagen?
Du bör definitivt inte röka vid middagsbordet. Du bör inte heller lämna bordet för att röka. För det första är det otrevligt gentemot bordsdamen att försvinna i fem minuter, du kommer säkert att missa något tal och dessutom stinker du när du kommer tillbaks. Vänta alltså till efter middagen, om nu inte värdparet faktiskt planerat in en paus i middagen.
 
18. Är det något annat jag ska tänka på under middagen?
Stäng av mobiltelefonen under middagen om du inte vill förtjäna lynchning. Lägg servetten i knät och sedan på stolen om du måste lämna bordet, aldrig på bordet.
 
19. Det blir dans. Hur gör jag?
Låt först brudparet dansa själva en stund till den inledande valsen, bjud därefter upp din bordsdam till en svängom. Därefter är du fri att dansa med vem du vill, eller kanske bege dig direkt till baren för en stärkande whiskypinne. Även om du är en dålig dansare uppskattas alltid ett försök.
 
20. Får jag dansa med bruden?
Ja, om du är god vän med bruden kan det självklart vara uppskattat. Om du däremot bara är en tjomme som följer med din flickvän när hennes kusin gifter sig bör du kanske låta bli.
 
21. Discjockeyn spelar bara en massa skit. Vad gör jag?
Om brudparet verkar nöjda med musiken gör du ingenting, hur missnöjd du än är. Festen är för deras skull och musiken också. Om dansgolvet däremot är helt dött och brudparet håller för öronen kan du försiktigt men bestämt fråga om plattvändaren kan byta strategi.
 
22. Hur mycket får jag dricka?
Bröllop brukar vara tacksamma tillfällen för att bli skönt på kanelen och ha ett roligt samtal med en full morfar. Håll dig dock hyfsat sansad under middagen. Givetvis bör du inte dricka dig redlös senare heller, det är aldrig snyggt, men du ska absolut inte vara rädd för att festa till om nu stämningen inbjuder till det.
 
23. Kan jag ragga på ett bröllop?
Det sägs att bröllop är bra tillfällen att för att träffa en blivande kärlek, så visst kan du flirta. Men gör lite research innan du sätter in stöten, eftersom folk ofta går till bröllop i par.
 
24. När ska jag tacka för festen?
Tacka någon vecka efter. Skicka helst ett kort, eller tacka via telefon. Använd sms endast i undantagsfall. Det är i alla fall bättre än att glömma bort att posta tackkortet i ett halvår.
 
25. Men, det är ju jag som tänkt gifta mig. Hur gör jag?
Börja med att gå ner på knä och fria. Sedan startar ett års intensiv planering och huvudvärk. Läs mer om allt som måste fixas i boken Ja! Allt om bröllop – från frieri till morgongåva ” skriven av Sveriges etikettmogul Magdalena Ribbing.

Av: Text: Erik Gripenholm

Dela på Facebook
Tweeta