David Beckham i exklusiv intervju: ”Min fru Victoria blir irriterad på hur pedantisk jag är”

David Beckham tog privatflyget till Stockholm för några timmars besök och passade på att ge King en exklusiv intervju om klockor och faderskap.

Rasmus Blom | Foto: Adrian Pehrson  |  Publicerad 2022-11-22 15:29  |  Lästid: 4 minuter

Hur ser din relation till Sverige ut?

– Nu var det ett tag sedan jag var här, så det är kul att vara tillbaka. Första gången jag var i Sverige var för en massa år sedan med H&M som jag samarbetat mycket med. Sedan har jag spelat med många svenska spelare och mött svenska landslaget flera gånger.

Företag står i kö för att synas med dig. Varför tackade du ja till just Tudor?

– Det är alltid smickrande när varumärken frågar om samarbete, men man kan inte tacka ja till allt. När Tudor hörde av sig behövde jag inte fundera särskilt länge. Jag minns en gång när jag gick och kollade i butiker i London och fastnade vid en vintageaktig klocka i skyltfönstret som jag först trodde var en Rolex. Jag gick in och bad att få testa den, och det var då jag hörde namnet Tudor för första gången. Nu har vi samarbetat i sex år. Vi är ett grymt team som funkar väldigt bra ihop. Jag har ju haft förmånen att spela i de bästa klubbarna och med de bästa spelarna i världen, och detsamma vill jag ska gälla min businesskarriär. Tudor har fått mig att göra saker utanför min comfort zone.

Har du något exempel?

– Jag fick inte rida häst, åka snowboard eller köra motorcykel som proffsspelare. Så när jag slutade med fotbollen bestämde jag mig för att göra allt det där. Det var så vi kom på Tudors slogan Born to Dare, då började vi fundera på saker vi kunde göra under den parollen. Någon på Tudor föreslog fridykning. Det var nog det sista jag var sugen på. Jag var inte jätteförtjust i tanken på att dyka ner bland hajar. Men Tudor sa att de kunde fixa världens bästa fridykare, Morgan Bourc’his, som guide, så till slut gick jag med på det. Vi åkte till Miami där jag fick lära mig grunderna. Han frågade hur länge jag kunde hålla andan, och med tanke på min ålder och att jag bara testat någon gång med ungarna gissade jag på 45 sekunder. Han svarade ”Nej nej nej, du kan betydligt längre än så.” Efter två timmar i poolen kunde jag vara under vattnet i tre minuter, vilket chockade mig. Sedan var det dags att åka ut på havet. Det var höga vågor och dåligt väder eftersom vi just hade haft storm. Men jag dök ner och vi knäppte några kampanjbilder. Sedan fick det vara nog, för jag var fortfarande inte helt bekväm vid tanken på hajar. 

Är klockor viktigt för dig?

– Min fru Victoria blir ofta irriterad på hur pedantisk och strukturerad jag är. Jag brukar alltid välja kläder redan kvällen före. Victoria brukar komma in i sovrummet, titta klentroget på mig och säga ”Really?” när jag lägger fram morgondagens kläder. Vi har fyra barn. Alla föräldrar vet att morgnar med frukost och skolskjuts kan vara smått kaotiska, så jag gillar att vara förberedd. Hur som helst är klockan alltid det sista jag väljer innan jag lämnar huset, oavsett om jag ska till gymmet, kontoret eller en middag. Klockan är pricken över i, så den väljer jag med omsorg.

David Beckham i Stockholm.

Dina barn brukar tydligen låna dina kläder. Lånar de klockorna också?

– Jag skulle inte kalla det lån, utan snarare stöld. Men ja, de lånar både kläder och klockor. Det kan vara rätt störande. Inte att de lånar, utan hur de lägger tillbaka grejerna. Där har vi det stora problemet. Men jag måste göra någonting rätt om de vill bära mina kläder och klockor. Det borde betyda att jag fortfarande är ganska cool.

Hur länge har du varit intresserad av klockor?

– Jag har alltid varit intresserad av klockor. Min första lönecheck i Manchester United, som då låg på 980 kronor i veckan, gick till att köpa en klocka. Jag var 16 år och fick spara ett tag för att ha råd med den. Min morfar hade nämligen en Rolex som han bar vid särskilda tillfällen som jular och födelsedagar. Han betydde väldigt mycket för mig och jag ville alltid bli som han.

Hur kommer det sig att du fortsätter att jobba?

– Redan i 30-årsåldern började jag planera för ett liv efter fotbollen. Jag visste att den dagen jag slutade med fotbollen var jag tvungen att ha ett jobb att gå till morgonen därpå. Så dagen efter att jag avslutade fotbollskarriären, som 38-åring i Paris där vi just vunnit franska ligan, flög jag till Miami och kastade mig in i mitt nya yrkesliv. Jag älskar att jobba. Jag växte upp i ett arbetarhem i östra London med två hårt arbetande föräldrar och de har alltid inspirerat mig. Mamma och pappa jobbar fortfarande.

Saknar du fotbollen?

– Utan tvekan. Det är tio år sedan jag la av nu, men jag saknar det fortfarande varje dag. Jag saknar pulsen, lagkamraterna och klubbarna. Jag kan även sakna de olika länderna jag fick bo i.

Hur ser du på att bli äldre?

– Tiden går snabbare ju äldre man blir. Man kan inte stanna tiden, även om man önskar att man kunde det ibland. Särskilt när man har barn som växer upp. Man kan bara se till att njuta av varje stund man får.

Vilket är ditt bästa råd till alla pappor där ute?

– Oj, svårt. Jag tror egentligen inte att jag ska ge så många råd. Det finns ingen kärlek som är starkare än den som en förälder känner till sina barn. Du vill skydda dem samtidigt som du vill att de ska våga drömma och satsa. Vår äldste son Brooklyn bor i Los Angeles, Romeo bor i Miami och spelar för deras fotbollslag där och vår yngste son Cruz går i internatskola. Kvar är vår elvaåriga dotter Harper som i och för sig älskar att vara enda barnet hemma eftersom hon får all uppmärksamhet hela tiden. Mitt enda råd är att njuta av varje stund tillsammans.

Namn: David Beckman.
Född: Den 2 maj, 1975 i London.
Aktuell: Som global ambassadör för klockvarumärket Tudor.
Bakgrund: Som mittfältare i Manchester United, Real Madrid, Los Angeles Galaxy, Milan och Paris Saint-Germain samt 115 landskamper för England blev Beckham en av världens mest berömda och bäst betalda fotbollsspelare genom alla tider. I dag är han en kulturell ikon.
Familj: Barnen Brooklyn, Romeo, Harper och Cruz som han har tillsammans med Spice Girls-legendaren och modedesignern Victoria Beckham.

Kings redaktionschef Rasmus Blom och David Beckham i Stockholm.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-11-22 15:29