Fox Umbrellas klassiska paraply – en vattentät ikon i den manliga garderoben

King hyllar tidlösa designklassiker som alltid håller stilen. I dag tittar vi närmare på en verklig trotjänare – Fox Umbrellas klassiska paraply.

Joel Ågren | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-11-30 14:10  |  Lästid: 2 minuter

Paraplyet som accessoar har en lång och inte helt vattentät historia. I forntida Egypten och Kina bars paraplyer av slavar för att skugga huvudet på kungar, faraoer och kejsare. Med åren följde den praktiska uppfinningen silkesvägarna västerut till England och Frankrike. Först på 1700-talet blev paraplyet allmängods i Europa, och som vanligt var den manliga delen av befolkningen sist på bollen när det kom till att anamma den nya trenden.

De early adopters som i mitten av 1700-talet bar paraply avfärdades som fjollor och blev hånade, utskrattade och förföljda på Londons gator. Riktiga män skulle bära långrock och tåla lite regn. Eller åtminstone ha råd med en hästdroska. Högst protesterade droskförarna själva, livrädda för att paraplyet skulle konkurrera ut deras taxiverksamhet. När de brittiska männen till slut gav med sig under första halvan 1800-talet, mer än ett århundrade efter resten av Europa, blev paraplyet snabbt ett desto manligare attribut. Mycket tack vare affärsmannen och filantropen Jonas Hanway som blev ansiktet utåt för stilriktigt paraplybärande och en torr och prydlig uppsyn.

Stålfabrikören Samuel Fox ses av många som det moderna paraplyets fader. Fox använde spillprodukter från sin korsettproduktion för att skapa den hopfällbara stålram som spänns ut när paraplyet fälls upp. Den smarta funktionen förenklade hanteringen av paraplyer avsevärt och gjorde paraplyerna både mindre, lättare och tåligare.

Fox Umbrellas kostar från 1 200 kr. Visste du att ordet paraply kommer från franskans parapluie, som betyder ”mot regn”?

1868 lade en helt annan familj Fox grunden för den anrika paraplyverksamhet som står stadigt än i dag. Thomas Fox inledde sin karriär med att sälja sidenparaplyer med ramar i valben på Fore Street i London. På 1880-talet anammades Samuel Fox patenterade stålkonstruktion och 1947 introducerade varumärket världens första paraply i nylon, inspirerade av de vädertåliga fallskärmar som användes under andra världskriget. Uppdateringen blev en omedelbar succé och satte ribban för det moderna paraplyet som vi känner det i dag.

Fox Umbrellas högkvalitativa paraplyer tillverkas fortfarande för hand i Surrey, England, med en lång tradition av brittiskt hantverks­­kunnande bakom sig. Ett tidlös stilinvestering – i ur och skur.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-30 14:10