Philip: Klädkoder till sommarens bröllop

Vad innebär klädseln mörk kostym, kavaj, frack eller smoking? Vi guidar dig i vad du bör tänka på för sommarens stundande bröllop.

Philip Conradsson  |  Publicerad 2017-04-05 08:00  |  Lästid: 3 minuter

Klädkoder är verkligen inte lätt att hålla koll på, framförallt inte när de traditionella koderna inte längre är åtstramade som förr. Det viktiga är att känna sig bekväm och det ställs sällan stora krav på omgivningen och dess klädsel. Gäster förväntas inte bära traditionell bröllopsklädsel, även om brudparet är högtidsklädda. Dock finns det vissa etikettsregler som är bra att känna till och rätta sig efter beroende på vad inbjudan säger.

Frack

Den absolut mest formella klädseln innebär att samtliga gästerna skall bära frack. Viktigt att tänka på är att både skjorta och fluga skall vara vit under bröllop och ingenting annat. Denna typ av klädsel dyker idag väldigt sällan upp vanligare är att brudgummen bär frack medan gästerna bär smoking eller mörk kostym.


Philip: Klädkoder till sommarens bröllop
Tom Hiddleston i frack. Foto: GettyImages.

Mörk kostym

Klädseln innebär att gästerna skall bära kostym, vanligtvis i tunn ull i en mörk nyans. Satsa på ett alternativ i marinblått eller mörkgrått då det svarta alternativet framförallt skall bäras på begravning. Äger du ingen marinblå eller mörkgrå anses även svart kostym hålla sig inom ramen för vad som är okej, däremot skall de två förstnämnda prioriteras. Till det bär du vit skjorta med klassisk krage, en enfärgad eller diskret mönstrat slips och svarta skor i skinn, gärna i oxfordmodell.

Philip: Klädkoder till sommarens bröllop
Fabio Attanasio har koll på klädkoderna. Foto: GettyImages.

Kavaj

Den minst formella klädseln. Traditionellt innebär det mörk kostym, men förhållningsreglerna har luckrats upp. En linnekostym av ljusare kulör skulle vara ett ypperligt alternativ samtidigt som en marinblå udda kavaj kan kombineras med en tunnare grå byxa i ull. Möjligheterna är många och inte alls traditionellt strikta, håll det enkelt och stick inte ut mer än brudgummen. Däremot kan färg och till och med mönster tillämpas i slips och näsduk samtidigt som en vit skjorta kan bytas ut mot en ljusblå.


Philip: Klädkoder till sommarens bröllop
Kavajen är ett säkert kort på bröllop. Foto: Istock.

Smoking

Står klädseln "Smoking" på inbjudan ska smoking användas, annars aldrig, den ersätter inte frack eller kostym. Din smoking ska traditionellt vara i en mörkblå eller svart nyans. Under sommaren kan du även bära en vit smoking med svarta byxor. Givetvis kan du(om överenskommet med brudparet) bära smoking, men är du osäker bär istället hellre alltid mörk kostym.

Philip: Klädkoder till sommarens bröllop
Andreas Weinås. Foto: Manolo


Dela på Facebook
Tweeta